«Ψυχρός πόλεμος» Νο2: Ρωσικό «λουκέτο» σε προξενείο των ΗΠΑ και μαζικές απελάσεις αμερικανών

Αντίποινα της Ρωσίας στις ΗΠΑ διά στόματος ΛαβρόφΟ ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν ρώσους διπλωμάτεςΟΗΕ:Ήρθε η στιγμή να επανέλθουν τα μέτρα προφύλαξης του Ψυχρού Πολέμου, μετά την υπόθεση Σκριπάλ

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε, Πέμπτη ότι προχωρά στην απέλαση 60 αμερικανών διπλωματών, ενώ θα κλείσει και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ

στην Αγία Πετρούπολη, σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου. Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια “ειλικρινής συζήτηση”, είπε ο Λαβρόφ.

ΟΗΕ:Ήρθε η στιγμή να επανέλθουν τα μέτρα προφύλαξης του Ψυχρού Πολέμου, μετά την υπόθεση Σκριπάλ

Μέτρα προφύλαξης, παρόμοια με εκείνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου είναι «ξανά απαραίτητα», καθώς οι εντάσεις Ρωσίας–Δύσης συνεχίζουν να κλιμακώνονται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του έπειτα από την απέλαση τουλάχιστον 100 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες ως αντίποινα στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα.

Η κατάσταση είναι «παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και δικαιολογεί την αναβίωση «μηχανισμών επικοινωνίας και ελέγχου για την αποφυγή κλιμάκωσης και για τη διασφάλιση ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχε εγκαθιδρυθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άμεση επικοινωνία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα