«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνει στη Θεσσαλονίκη Βρετανός δημοσιογράφος

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το πρώτο μέρος στην Ελλάδα, στο οποίο κατευθυνόμαστε οι Βρετανοί. Κι όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι μια αποκάλυψη και ελπίζω ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο ορατή στα τουριστικά ραντάρ μας. Έχει πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες με ασημένια μαλλιά […]

Η Θεσσαλονίκη

είναι η αδιαμφισβήτητη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αρπάξτε την ευκαιρία να περάσετε έστω ξυστά από κάποια από τα πολλά εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες. Για κάποιον που βλέπει τα πράγματα απ’ έξω, η οικονομική κρίση δεν δείχνει να έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο την όρεξη της Θεσσαλονίκης. Και στο κέντρο της πόλης όπου κινηθήκαμε, σχεδόν όλα τα εστιατόρια προσφέρουν ελληνική κουζίνα. Ήταν πολύ αναζωογονητικό να βρεθούμε σε έναν τόπο με τόση αυτοπεποίθηση για την τοπική του κουζίνα, η οποία δεν δέχεται σε κάθε δρόμο επίθεση από μυρωδιές της Ταϊλάνδης, της Κίνας, του Λιβάνου, της Ινδίας, της Ιταλίας και όλων των ενδιάμεσων χωρών».

Με τις φράσεις αυτές, που εδώ αποδίδονται σε ελεύθερη μετάφραση, ο Βρετανός δημοσιογράφος Άντριου Μόρις (Andrew Morris) δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό, με σκοπό την προώθησή της σε συμπατριώτες του ταξιδιώτες, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο κ. Μόρις βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης (ΕΞΘ) με την εταιρεία Silver Travel Advisor, η οποία ειδικεύεται στον τουρισμό για ταξιδιώτες άνω των 50 ετών.
Στο άρθρο του, που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό της εταιρείας (www.Silvertraveladvisor.com), συνεχίζει: «Έχοντας διαβάσει «Το Νήμα» της Βικτόριας Χίσλοπ, πριν βρεθούμε στην πόλη είχαμε μια εικόνα της ταραχώδους ιστορίας της και της κουλτούρας της, που αναπτύσσεται σε πολλά διαφορετικά στρώματα» γράφει ο Μόρις, που αναφέρει στο άρθρο του όλους τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία της πόλης, ξεκινώντας από την αρχαία Μακεδονία και το Βυζάντιο και φτάνοντας μέχρι την πυρκαγιά του 1917, την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τη βίαιη απομάκρυνση του εβραϊκού στοιχείου της πόλης και τον σεισμό του 1978.

Στη Θεσσαλονίκη νιώθεις σαν ταξιδιώτης του χρόνου του H.G.Wells
«Η Θεσσαλονίκη έπαιξε κεντρικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς: τον μακεδονικό και αρχαίο ελληνικό, τον ρωμαϊκό, τον βυζαντινό και τον οθωμανικό και καθένας από αυτούς άφησε βαθύ ίχνος στη σύγχρονη ψυχή της πόλης. Έτσι, καθώς αφήνεσαι σε αυτή την παλλόμενη πόλη με τα πολλά διαφορετικά ιστορικά στρώματα, νιώθεις κάπως σαν ταξιδιώτης του χρόνου του H.G.Wells» συμπληρώνει, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει και στον υπέροχο καιρό, τη Νέα Παραλία, την αρχιτεκτονική της πλατείας Αριστοτέλους, την υπέροχη θέα από την Άνω Πόλη, αλλά και το ιδιαίτερο χρώμα και άρωμα των αγορών του Μοδιάνο και του Καπανίου.

Ζωντανό μουσείο, αξέχαστες εμπειρίες
Όπως λέει, η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο και χρειάζεται να την εξερευνήσει κάποιος ξανά και ξανά με τα πόδια. Για όσους όμως θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα, ο Μόρις παραθέτει τα θέλγητρα γειτονικών περιοχών όπως η Χαλκιδική και η χερσόνησος του Άθω, τα Μετέωρα, η Παραλία της Κατερίνης και φυσικά το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη συνεργάτη της Silver Travel Advisor στη Θεσσαλονίκη, από τις τέσσερις συνολικά δράσεις που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρεία και την ΕΞΘ, με σκοπό να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του προορισμού κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του έτους. Συνολικά, ο Βρετανός δημοσιογράφος εστιάζει στην ποιότητα, την ασφάλεια και τις πολλές επιλογές που συνδυάζει η Θεσσαλονίκη, καθώς όπως γράφει, είναι μια πόλη που έχει την ικανότητα, ως προορισμός, να μετατρέπει τα ταξίδια όσων την επισκέπτονται, σε εμπειρίες που τους μένουν αξέχαστες…

Keywords
Τυχαία Θέματα