Προτάσεις οικονομικού επιτελείου στο σημερινό EuroWorking Group για την επιστροφή των θεσμών

Νέες συμβιβαστικές προτάσεις αναμένεται να καταθέσει στην σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group το οικονομικό επιτελείο σε μία προσπάθεια επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο σύμβουλος του αναπληρωτή

υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, Π. Νικολαΐδης, μετά από συνεννόηση με τον Τόμας Βίζερ, ενώ στη συνεδρίαση θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης δεν μπορεί να δώσει το «παρών» καθώς θα δίνει ακαδημαϊκή ομιλία στο LSE.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να προλάβει το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, και να κλειδώσει μία πολιτική συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Μετά τον καταιγισμό εκθέσεων από το ΔΝΤ και την επιμονή του για «βαθύτερες και ταχύτερες» μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, στο εργασιακό, έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο καλείται να διαδραματίσει η ευρωζώνη.

Το «χάσμα» των ευρωπαίων με το Ταμείο είναι πλέον δεδομένο και το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους με σκοπό την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν νομοθετηθούν «παράλογες απαιτήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα