Προκαλεί ξανά ο Κιλιτσντάρογλου: 156 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία

Κλιμακώνουν την προκλητικότητά τους σε όλα τα επίπεδα οι Τούρκοι στο ΑιγαίοΜετά την προσπάθεια να παρενοχληθεί το Σινούκ που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε πως υπάρχουν 156 νησιά στο Αιγαίο που ανήκουν στην Τουρκία αλλά δεν επιθυμεί σύρραξηHurriyet: Στα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα – Διαψεύστηκε από πηγές του Πενταγώνου

Περαιτέρω

κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η εμπρηστική δήλωση του του τούρκου ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχουν 156 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο που ανήκουν στην Τουρκία.

Ακόμα, ο Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε πως η στρατικοποίηση των νησιών και των βραχονησίδων αυτών δεν είναι σωστή αλλά πως δεν επιθυμεί ένταση ή σύρραξη στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικά είπε: «Υποστηρίζουμε πάντα μια λύση μέσω διαλόγου. Στο Αιγαίο υπάρχουν 156 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και η στρατιωτικοποίηση τους δεν είναι σωστή».

Όσον αφορά τη συμπερίληψη του θέματος της ανατολικής Μεσογείου στα συμπεράσματα της Συνόδου της Ε.Ε., ο Κιλιτσντάρογλου σχολίασε: «Δεν είναι σωστές οι μονομερείς αποφάσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Τουρκοκύπριοι».

Οι Τούρκοι επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το Σινούκ του Α/ΓΕΣ

Σε μία ακόμα ακραία πρόκληση προέβησαν την Πέμπτη οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως αναφέρει το Onalert.gr, την Πέμπτη, το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, επιχειρήθηκε να παρενοχληθεί δύο φορές.

«Δεν κατάφεραν να παρενοχλήσουν», λέει το ΓΕΑ

Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Dalaman εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης στις 17:29 μ.μ. “με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη Ρω προς τη Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και επέβαινε ο Αρχηγός ΓΕΣ“, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Σούδας.

Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού“, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από νωρίς… προκλητικοί

Η διπλή τουρκική πρόκληση ήρθε ως επιστέγασμα στην ένταση που προκλήθηκε από νωρίς την Πέμπτη όταν μερίδα τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης μετέδωσε πληροφορίες πως στα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Τις πληροφορίες διέψευσαν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση που σίγουρα προκαλεί μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το timing αλλά και την ουσία του ζητήματος, η Τουρκία εν μέσω πολιτικής απομόνωσης έφερε (ξαφνικά) στο φως ένα νέο «ντοκουμέντο» από το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα