Προ των πυλών ο 3ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Τον 3ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, καθιερωμένος πλέον θεσμός στην Κρήτη, οργανώνει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για μία ετήσια και διαρκή προσπάθεια στήριξης του ελαιολάδου και την ανάδειξη του ποιοτικού κρητικού προϊόντος, ως τον κύριο «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα της Κρήτης για την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η

Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας Κρήτης καλεί όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές του Κρητικού ελαιολάδου τις επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και ομάδες παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο και τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικής ή και βιολογικής καλλιέργειας, να συμμετέχουν σε μία προσπάθεια το αποτέλεσμα της οποίας αφορά: «…στην ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού και επώνυμου κρητικού ελαιολάδου, στην βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική του αναβάθμιση, καθώς επίσης στην ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και την προβολή του εντός και εκτός της χώρας». Όσοι συμμετέχουν πρέπει να στείλουν δείγματα των προϊόντων τους στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ» έως τις 6 Μαρτίου 2017.

Διακεκριμένοι επιστήμονες σχετικοί με την διαδικασία και όλα τα στάδια παραγωγής και ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, αλλά και ο Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο, γεωπόνος, από την Ιταλία, ειδικός σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου συγκροτούν τη δεκαμελή κριτική επιτροπή που θα βραβεύσει και θα προβάλλει διεθνώς τα ελαιόλαδα που ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια Αγροδιατροφική Σύμπραξη της περιφέρειας Κρήτης τα στάδια του διαγωνισμού ημερομηνιακά είναι:

1 Φεβρουαρίου 2017: Έναρξη αποστολής δειγμάτων,6 Μαρτίου 2017: Κλείσιμο των συμμετοχών και αποστολής δειγμάτων,11 Μαρτίου 2017: Αξιολόγηση δειγμάτων στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «EΝΩΣΗ»,12 Μαρτίου 2017: Τελετή βράβευσης στο Ξενοδοχείο Pearl Hotel στο Ρέθυμνο.

Η διοργάνωση αφορά και στη συνεργασία με τους φορείς του ελαιολάδου της Κρήτης που είναι: «Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα