Πρεμιέρα των νέων διαπραγματεύσεων – Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

Άρχισαν οι νέες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων βρίσκονται:

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.
Ενέργεια και αργά το απόγευμα επισκόπηση και δημοσιονομικά.

Οι επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές σε διάστημα

όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά του «κουαρτέτου» όσο και το ΔΝΤ θεωρούν εφικτό αυτό το στόχο, σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους θεσμούς, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή θα πρέπει οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών να υπογράψουν μια συμφωνία (staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές που θα αφορά:

1) τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και
2) το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά, «θετικά» μέτρα προκειμένου να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες προκειμένου να κλειδώσει αυτή η συμφωνία χωρίς απρόοπτα.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, καθώς και για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι δίνεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, με τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Κάνουν επίσης λόγο για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα