Πόσα δώρα πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά;

Το στολισμένο σπίτι, το γιορτινό τραπέζι, τα γλυκίσματα και φυσικά τα δώρα κάτω από το δέντρο, ή στον σάκο του… Άη Βασίλη, δημιουργούν τις πιο ωραίες παιδικές αναμνήσεις. Πόσα δώρα όμως είναι αρκετά για τα παιδιά τα Χριστούγεννα; Πώς θα κάνετε το παιδί σας να εκτιμάει το κάθε δώρο και γιατί τόσοι γονείς, «πνίγουν» στα δώρα τα παιδιά τους, την περίοδο των γιορτών;

Γιατί πολλοί γονείς προσφέρουν πολλά δώρα στα παιδιά τους;

– Γονείς που στερήθηκαν στα παιδικά τους χρόνια, θέλουν να προσφέρουν στα δικά τους παιδιά όσα περισσότερα δώρα μπορούν, για να τα ικανοποιήσουν

και να μη νιώσουν όπως ένιωθαν εκείνοι όταν ήταν μικροί.

– Γονείς που δεν δίνουν τον απαιτούμενο ή ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους νιώθουν την ανάγκη να επανορθώσουν και με τα δώρα, θεωρούν πως το πετυχαίνουν.

– Σε περιπτώσεις διαζευγμένων οικογενειών, μαμάδες και μπαμπάδες «φορτώνουν» με δώρα το παιδί, καθώς νιώθουν ενοχές.

– Γονείς που δεν ξέρουν να εκφράσουν την αγάπη και τα συναισθήματά τους στο παιδί, βρίσκουν την προσφορά δώρων ως τον πιο εύκολο δρόμο για να το κάνουν.

– Πολλοί γονείς νιώθουν οι ίδιοι χαρά όταν λαμβάνουν δώρα, ή παίρνουν δώρα για τους ίδιους, οπότε κάνουν το ίδιο στα παιδιά τους θεωρώντας πως έτσι θα τα κάνουν ευτυχισμένα. Στην ουσία δηλαδή οι γονείς προσφέρουν δώρο στον ίδιο τους τον εαυτό.

– Μια άλλη αιτία είναι για να αποφύγουν οι γονείς τη γκρίνια του παιδιού, που είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ή για να μην του χαλάσουν χατίρι.

Επιπτώσεις

– Με το να προσφέρουν οι γονείς πολλά δώρα στο παιδί, το κάνουν να μην έχει όρια στις απαιτήσεις του.

– Σε περιπτώσεις υπερβολής το παιδί γίνεται άπληστο, εγωκεντρικό και αδιαφορεί για τις ανάγκες των άλλων.

– Τα παιδιά αντιλαμβάνονται, μεγαλώνοντας, όταν ο γονιός προσφέρει δώρα επειδή νιώθει ενοχικά για τη συμπεριφορά του και έτσι αισθάνεται πως εξαγοράζεται.

– Το παιδί μπερδεύεται και ταυτίζει τα υλικά αγαθά με την αγάπη και την τρυφερότητα.

– Όταν το παιδί μεγαλώσει και καταλάβει πως δεν μπορεί να αποκτά ό,τι επιθυμεί, θα νιώσει μεγάλη απογοήτευση και δεν θα ξέρει πώς να τη διαχειριστεί.

Τι να κάνετε

Το δικό σας παράδειγμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το αν το παιδί ζητά ολοένα και περισσότερα δώρα και παιχνίδια. Πόση σημασία δίνετε εσείς ως γονείς στα υλικά αγαθά; Τι έχετε πει στο παιδί για την ευτυχία; Από πού αντλείται; Μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τον τρόπο που θα επικοινωνήσετε με τα παιδιά την αγάπη και το ενδιαφέρον σας;

– Φτιάξτε μαζί με το παιδί χειροποίητα δώρα για να προσφέρετε στη γιαγιά και τον παππού (κάρτες, ζωγραφιές, χάρτινα ελατάκια, μελομακάρονα κλπ.), ώστε να καταλάβει πως η αξία του δώρου δεν κρύβεται ούτε στην ποσότητα, ούτε στην τιμή, αφού πολύτιμα δώρα μπορεί να μην κοστίζουν τίποτα.

– Δώστε στα παιδιά τον χρόνο να επιθυμήσουν πράγματα ώστε να εκτιμήσουν την αξία της προσφοράς. Ρωτήστε ποια παιχνίδια θέλει από μια λίστα που εκείνο θα έχει φτιάξει και συμφωνήστε ότι θα του αγοράσετε μόνο δυο ή τρία (ανάλογα με την τιμή και τη δική σας οικονομική κατάσταση) ώστε να καταλάβει πως η αξία στη ζωή μετριέται με την ποιότητα κι όχι με την ποσότητα.

– Κάνοντας ένα ή δυο δώρα στο παιδί σας, τα εκτιμάει πραγματικά και χαίρεται πολύ περισσότερο απ΄ότι να του χαρίζετε πολλά δώρα που μόλις τα ανοίξει θα τα αφήσει και δεν θα τα παίξει καν.

– Εξηγήστε ότι ο Άη Βασίλης δεν μπορεί να φέρει όλα όσα θέλει γιατί πηγαίνει και σε άλλα παιδάκια που έχουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες.

– Μιλήστε στο παιδί σας για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα, χωρίς να ντραπείτε που δεν μπορείτε να του πάρετε όλα τα δώρα που θέλει. Συμφωνήστε για τα παιχνίδια που θέλει περισσότερο.

– Βάλτε τα παιδιά σας στη διαδικασία να προσφέρουν κι εκείνα με τη σειρά τους δικά τους παιχνίδια που δεν τα παίζουν πια, σε παιδάκια που τα έχουν ανάγκη. Έτσι θα μάθει και τη χαρά της προσφοράς.

– Δώστε χρόνο στα παιδιά σας και αγάπη, αυτό χρειάζονται πραγματικά! Προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών.

– Παίξτε μαζί τους, πείτε τους χριστουγεννιάτικες ιστορίες, δημιουργήστε μια γλυκιά, ζεστή, τρυφερή ατμόσφαιρα που θα τα κάνει να αισθανθούν ασφάλεια και θα τους χαρίσει τρυφερές μνήμες που θα τις έχουν για μια ζωή.Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας!

Πηγή: Childrencare.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα