Πολύτιμη βοήθεια για τη ΔΕΗ από τη βιομηχανία

Πρόταση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ προς τη ΔΕΗ για ν’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ ΑμυνταίουΣύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του κ. Μυτιληναίου προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη, τόνισε πως είναι ευθύνη της βιομηχανίας να συνδράμει τη ΔΕΗΚάλεσμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας να προσφέρουν χείρα βοηθείας στη ΔΕΗ

Επίσημη

πρόταση προς τη ΔΕΗ για ν’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου κατέθεσε η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, προσφέροντας ουσιαστικά τη δυνατότητα παράταση ζωής στη μονάδα, αλλά και τη μεγιστοποίηση των assets που παραμένουν στην επιχείρηση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του λιγνιτικού της δυναμικού.

Με βάση τις εκτιμήσεις της McKinsey, οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ αν υπολογίσουμε τα δάνεια, τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αγγίζουν τα 500 εκ. μόνο για το 2018. Με την πιθανή χείρα βοηθείας που προσφέρει ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα μπει τέλος στον «πονοκέφαλο» της ΔΕΗ που δεν είναι άλλος από το χρόνο λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, που με βάση τα τωρινά δεδομένα, λήγει το 2019, αφήνοντας στον «αέρα» 1.000 εργαζόμενους και θέτοντας σε κίνδυνο τη συνέχιση τηλεθέρμανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ευ. Μυτιληναίος είχε προϊδεάσει για αυτό, όταν πριν από λίγες μέρες εξήγγειλε τρεις μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στην ενέργεια, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το κουβάρι θα ξετυλιγόταν με τόσο εμφατικό τρόπο.

Τι θα γίνει αν η ΔΕΗ αποδεχθεί την πρόταση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ; Κατ’ αρχήν θα γλιτώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας, κεφάλαια που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν έχει. Παράλληλα, θα γλιτώσει από το βραχνά μίας ρυπογόνας μονάδας, που νομοτελειακά θα έκλεινε, αφήνοντας στο δρόμο 1000 οικογένειες.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να προσφέρει κοινωνικό έργο, μέσω της τηλεθέρμανσης, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα χωρίς κόστος.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα μπορεί να σχεδιάσει τα επόμενα επενδυτικά της βήματα, μεγιστοποιώντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και έχοντας τη δυνατότητα να διεκδικήσει πολύτιμα κεφάλαια από τα ΑΔΙ.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ από την πλευρά της, διεκδικεί συμφωνία για μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο από τη ΔΕΗ, κάτι που θα της εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα αναπτυξιακή προοπτική και αύξηση των εξαγωγών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η εταιρεία πρότεινε – αν και τονίζει πως η τελική απόφαση ανήκει στη ΔΕΗ – να αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΜΕΤΚΑ) την αναβάθμιση, λόγω της μεγάλης εμπειρίας σε ανάλογες λιγνιτικές κατασκευές.

Ο Ευ. Μυτιληναίος έχει καλέσει και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας να συμβάλουν στο εγχείρημα και να δώσουν στη ΔΕΗ την απαραίτητη προοπτική, ώστε να προγραμματίσει με ηρεμία τη μετάβασή της στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, ο κ. Μυτιληναίος στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τόνισε πως είναι ευθύνη της βιομηχανίας να συνδράμει τη ΔΕΗ, ανταποδίδοντας τη στήριξη της δημόσιας επιχείρησης στο κλάδο, για δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο ισχυρός άνδρας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δεν παραλείπει να τονίζει συχνά, πόσο σημαντικό είναι για την ενεργειακή αγορά, να υπάρχει μία ισχυρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ.

Για να γίνει αυτό όμως, προσθέτει, δεν αρκούν τα ευχολόγια… Πρέπει όλοι να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα