Ποιος θα πληρώσει για το «τείχος της ντροπής» του Τραμπ;

Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη

«Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος», είναι η φράση που ακούστηκε κατά κόρον στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των αμερικανικών εκλογών, από τον Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πιένια Νιέτο διαβεβαίωνε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Πρώτα απ’όλα, η ομάδα συμβούλων του Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει το κόστος κατασκευής του τείχους στον επόμενο προϋπολογισμό. Επιπλέον, στη χθεσινή συνέντευξη του Τραμπ

στο αμερικανικό δίκτυο ABC, την πρώτη του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ίδιος παραδέχτηκε πως το κόστος του τείχους θα επιβαρύνει «αρχικά τους αμερικανούς πολίτες», ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, θα διαπραγματευθεί με τον Μεξικάνο πρόεδρο ώστε να καταβάλει αποζημίωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του Τραμπ, το τείχος θα κοστίσει περίπου 12 δισ. δολάρια, όμως κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι το κόστος του θα ανέλθει σε τουλάχιστον 25 δισ., την ώρα που το υπάρχον τείχος κοστίζει αυτή τη στιγμή 4 δισ. το χρόνο κυρίως λόγω του προσωπικού ασφαλείας που απαιτείται.

Το «μεγάλο τείχος» του Τραμπ, λοιπόν, θα κοστίσει πάνω από 6 φορές αυτό το ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 59% των Αμερικανών δηλώνουν αντίθετοι στην ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ένα 37% τάσσονται υπέρ, ενώ ανάλογα με την κομματική προτίμηση διαμορφώνεται και η άποψη επ’αυτού: 65% των Ρεπουμπλικανών τάσσονται υπέρ της κατασκευής του ενώ το 79% των Δημοκρατικών διαφωνούν, σύμφωνα με το CBS.

Την ίδια ώρα, η αντίδραση του μεξικάνου προέδρου συνοψίστηκε στο να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να καταβάλει «ούτε ένα πεσο» για την ανέγερση του τείχους ενώ δήλωσε πως δεν πρόκειται να ακυρώσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον – κίνηση που απαιτήθηκε από αρκετούς στο Μεξικό.

Σήμερα, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πως είναι καλύτερα να ακυρώσει τον ταξίδι του αν δεν προτίθεται να πληρώσει για το τείχος, με μια άκρως επιθετική δήλωση, μέσω twitter:

«Η ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισ δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μεγάλο αριθμό … θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων να χάνονται. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το απολύτως αναγκαίο τείχος, τότε θα ήταν καλύτερα να ακυρώσει την επικείμενη συνάντηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα