Ποιοι εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων μεταναστών – Πώς δρούσαν

Πολιτευτές το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις τοπικές δημοτικές εκλογές, δύο συλληφθέντες στο ΜεσολόγγιΣυνελήφθη και η σύζυγος του ενόςΈρευνα σε Αθήνα, Τρίκαλα, Λάρισα, Μεσολόγγι, Αλεξανδρούπολη και Λευκάδα

Ένα

μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ένας πρώην Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, και νυν πρόεδρος του πνευματικού κέντρου της πόλης, πρώην πολιτευτές και οι δύο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις τοπικές δημοτικές εκλογές, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομης έκδοσης αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έχουν συλλάβει 23 άτομα (16 Έλληνες και 7 αλλοδαποί), εκ των οποίων 7 δικηγόροι, 5 δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη της περιφέρειας, ένας υπάλληλος δημόσιου νοσοκομείου, δύο Αιγύπτιοι πλαστογράφοι.

Μία από τις δικηγόρους που συνελήφθησαν, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, είναι σύζυγος αστυνομικού, ο οποίος είναι αποσπασμένος στην προσωπική φρουρά βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Αρχικά συνελήφθησαν ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος της περιφέρειας και τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν καταβάλλει 1.500 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησής τους στην Ελλάδα. Όλοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη Λ. Κηφισίας, με τους αρμόδιους αστυνομικούς να σχηματίζουν την δικογραφία σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ηθική αυτουργία σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ.

Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το κύκλωμα μετέφερε αλλοδαπούς από την Αθήνα στις πόλεις που είχε συνεργούς και κυρίως στο Μεσολόγγι, όπου τους εμφάνιζε να εργάζονται, υπέβαλλαν τα σχετικά έγγραφα, τα οποία θεωρούνταν ως γνήσια και λάμβαναν πιστοποιητικά νόμιμης παραμονής χωρίς να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι. Μεταξύ των αλλοδαπών που έχουν συλληφθεί είναι και πλαστογράφοι, οι οποίοι κατάρτιζαν πλαστά διαβατήρια και άλλα δικαιολογητικά για τους ενδιαφερόμενους. Με αυτά και με ψεύτικες βεβαιώσεις συμπλήρωναν τους φακέλους οι δικηγόροι του κυκλώματος τους έστελναν για έγκριση στις περιφέρειες εκτός Αττικής, σε «συνεργαζόμενους» υπαλλήλους.

Σε ορισμένες εκ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τη διεκπεραίωση των φακέλων αναλάμβαναν υπάλληλοι των αρμόδιων Υπηρεσιών, οι οποίοι άνηκαν στην εγκληματική οργάνωση και βεβαίωναν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, ότι στο πρόσωπο των αλλοδαπών πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης και άδειας διαμονής.

Τα ποσά για την κατάθεση του φακέλου κυμαίνονταν από 650 έως 800 ευρώ και σε περίπτωση που εκδιδόταν η σχετική άδεια διαμονής από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Σε κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών εγγράφων και διαβατηρίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και 20.890 ευρώ.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα