Ποιες παραθαλάσσιες περιοχές θα επηρεαστούν από την αύξηση της θερμοκρασίας

Αν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή επαληθευθούν, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξήσει την στάθμη των θαλασσών επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

Δείτε επίσης: Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία παγκοσμίως μέχρι το 2100

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς κελσίου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της στάθμης των θαλασσών έως και δύο μέτρα, με πόλεις όπως η Σαγκάη, η Αλεξάνδρεια, το Ρίο, η Οσάκα και το Μαϊάμι να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Δείτε

επίσης: Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τον πλανήτη – Επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούν

Όπως αναφέρει ο Guardian, η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα μπορούσε να βουλιάξει εντελώς το Μαϊάμι, να εξαφανίσει την Κόπα Καμπάνα στο Ρίο, να σκεπάσει με νερό αγροτικές περιοχές στη Βρετανία και να καλύψει τις παραλίες στην Αλεξάνδρεια.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως μεγαλύτερες ξηρασίες, πιο έντονους τυφώνες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών που θα άλλαζαν τη μορφή πολλών ακτών.

Ανάλογα με την ταχύτητα τήξης των παγετώνων, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να διαρκέσουν δεκαετίες ή περισσότερο από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Colin Summerhayes του Ινστιτούτου Πολικών Ερευνών του Scott στο Κέιμπριτζ δήλωσε ότι οι τρεις βαθμοί κελσίου θα προκαλέσουν λιώσιμο των πάγων πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας πιθανώς την στάθμη της θάλασσας κατά δύο μέτρα μέχρι το 2100.

Από τις αλλαγές αυτές θα επηρεαστούν τουλάχιστον 275 εκατομμύρια κάτοικοι των πόλεων που κατοικούν σε «ευπαθείς» περιοχές, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε ασιατικές παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις και βιομηχανικούς κόμβους όπως η Σαγκάη, το Σεντσέν, η Μπανγκόκ και το Τόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα