ΠΓΔΜ: Ισόβια εις βάρος Αλβανών για την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο

Σε ισόβια καταδικάστηκαν πρωτόδικα επτά από τους κατηγορούμενους για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 9 και 10 Μαΐου του 2015 σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο στην ΠΓΔΜ.

Τότε, τα συνεπλάκησαν μία ομάδα ένοπλω Αλβανών και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δέκα μέλη της

ένοπλης ομάδας (εννέα από το Κόσοβο και ένας από την ΠΓΔΜ) και οχτώ αστυνομικοί.

Δείτε επίσης: Την έκδοση του πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Σκοπίων πρότεινε ο Άρειος Πάγος

Άλλοι 26 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 40 έως 12 χρόνια, ενώ τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχειών εις βάρος τους.

Οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν ασκήσει εις βάρος των κατηγορούμενων διώξεις για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν έντονα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και υποστήριξαν ότι δεν είναι τρομοκράτες, παρά συμπαθούντες του UCΚ, ενώ τραγουδούσαν πατριωτικά αλβανικά τραγούδια.

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, μετά τις ποινές που επέβαλε την Πέμπτη το δικαστήριο επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή νέας έρευνας από διεθνείς εμπειρογνώμονες σχετικά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κουμάνοβο, με σκοπό, όπως ανέφερε, να ξεδιαλυθούν όλες οι αμφιβολίες για τη φύση των γεγονότων εκείνων.

Στις αρχές Μαΐου του 2015 πολυάριθμη ομάδα ένοπλων είχε βρει καταφύγιο σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο και μερικές ημέρες αργότερα περικυκλώθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με βαρύ οπλισμό. Κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 18 άτομα, ενώ αρκετά σπίτια της συνοικίας είχαν καταστραφεί.

Η τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε υποστηρίξει ότι τρομοκρατική ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, είχε εισέλθει στην ΠΓΔΜ από το Κόσοβο και είχε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ’ όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα, με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα