«Περισσότερη σαφήνεια» ζητά από τη Βρετανία ο διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επαίνεσε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το “εποικοδομητικό πνεύμα” που επέδειξε στην ομιλία της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο, σημειώνοντας όμως ότι οι Βρυξέλλες χρειάζονται ακόμη περισσότερη σαφήνεια για ορισμένες από τις ανακοινώσεις της.

Η ομιλία “δείχνει μια προθυμία να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αφού ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας”, ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του. “Οι δηλώσεις

της πρωθυπουργού Μέι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά τώρα θα πρέπει να τις μεταφράσουμε σε μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική θέση της βρετανικής κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Ο Μπαρνιέ, που διαπραγματεύεται με το Λονδίνο εκ μέρους των 27 άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι η Μέι δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω η δήλωση της Μέι ότι η Βρετανία αναγνωρίζει πως καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα στον προϋπολογισμό της Ένωσης ή να λάβει λιγότερα λόγω του Brexit.

Αναφορικά με το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» μετά την αποχώρηση από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου 2019, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε:

«Σήμερα, για πρώτη φορά, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να συνεχίσει να επωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπό τους σημερινούς όρους και να συνεχίσει να επωφελείται από την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για μια περιορισμένη περίοδο έως δύο έτη μετά την έξοδό της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και την αποχώρησή της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το αίτημα αυτό «θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη». «Θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017: “Εάν προβλεφθεί μια περιορισμένη χρονικά παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών εργαλείων και δομών της Ένωσης”», σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ και κάλεσε σε γρήγορη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου. «Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης στους διάφορους τομείς, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μελλοντική μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα