Παρέμβαση Νίμιτς για τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία»

Επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ειδικό διαμεσολαβητή«Η συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί όπως έχει συμφωνηθεί» το μήνυμα Νίμιτς στην ΠΓΔΜΜήνυμα και από τον Παυλόπουλο στη γειτονική χώρα«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της» διαμηνύει

Παρέμβαση στη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό,

Μάθιου Νίμιτς, μετά τις δηλώσεις του πρώτου «περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στα ελληνικά σχολεία».

Η ελληνική κυβέρνηση επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Νίμιτς, γνωρίζοντάς του τις πρόσφατες δηλώσεις και στη συνέχεια ο ειδικός διαμεσολαβητής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί.

Οι εν λόγω δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως αντεπιχειρήματα κατά της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης της χώρας στο σκοπιανό κοινοβούλιο, παρεκκλίνουν από το κλίμα καθώς και τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ως απαράβατη συνθήκη την εξάλειψη όλων των όρων του αλυτρωτισμου.

Οι επίμαχες δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού

Ο κ. Ζάεφ πρωθυπουργός επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της ΠΓΔΜ πως «ειδικά για τους “Μακεδόνες του Αιγαίου”, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια –από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας»– και ότι «με τη Συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε -από το βήμα της βουλής των Σκοπίων- της Συμφωνίας, λέγοντας πως όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».

Παρέμβαση από Παυλόπουλο: Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες και αλυτρωτικές ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών

Λίγο νωρίτερα παρέμβαση για το εν λόγω ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλοπουλος, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας τόνισε όλο νόημα ότι: «Ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα