Παρατείνεται η κράτηση της 16χρονης Άχεντ Ταμίμι μετά από απόφαση του στρατοδικείου

Στρατοδικείο του Ισραήλ αποφάσισε τη Δευτέρα να παρατείνει τουλάχιστον κατά δύο ημέρες την κράτηση της Άχεντ Ταμίμι, προτού αποφασίσει την Τετάρτη αν η έφηβη Παλαιστίνια που έχει γίνει σύμβολο των αγώνων της Παλαιστίνης, θα παραμείνει υπό κράτηση έως τη δίκη της.

Δείτε επίσης: Άχεντ Ταμίμι: Αφιέρωμα στη 16χρονη «απειλή» του ισραηλινού στρατού (εικόνες – video)

Η 16χρονη Ταμίμι είναι μια από τις πρωταγωνίστριες ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται μαζί με την εξαδέλφη της Νουρ, 20 ετών, να σπρώχνει δύο ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια να τους κλωτσά και να τους γρονθοκοπεί.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου έξω από το σπίτι της οικογένειας Ταμίμι στο χωριό Νάμπι Σάλεχ.

Η Άχεντ Ταμίμι, η εξαδέλφη της και η μητέρα της συνελήφθησαν στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Την 1η Ιανουαρίου στρατοδικείο απήγγειλε δώδεκα κατηγορίες εναντίον της 16χρονης, οι οποίες σχετίζονται με το επεισόδιο της 15ης Δεκεμβρίου αλλά και με προηγούμενα συμβάντα, όπως η ρίψη πετρών εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Δείτε επίσης: Η Άχεντ Ταμίμι στο εδώλιο: Δώδεκα κατηγορίες κατά της 16χρονης Παλαιστίνιας

Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει από το στρατοδικείο του Όφερ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Άχεντ Ταμίμι να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της, κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμη και μήνες.

Η δικηγόρος της έφηβης, η Γκάμπι Λάσκι, επί δύο ώρες παρουσίασε ενώπιον του στρατοδικείου τους λόγους για τους οποίους η Παλαιστίνια θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τη Λάσκι, το Ισραήλ παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η φυλάκιση ενός ανήλικου θα πρέπει να αποτελεί «έσχατη λύση» και «να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται».

Επίσης απέρριψε το επιχείρημα της κατηγορούσας αρχής ότι η Ταμίμι είναι επικίνδυνη, υπενθυμίζοντας ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι μια ακτιβίστρια υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού.

Η Άχεντ Ταμίμι εισήλθε στην αίθουσα του στρατοδικείου χωρίς χειροπέδες, φορώντας μια καφέ μπλούζα και υπό την επίβλεψη μιας φρουρού. Χαμογελώντας, ψιθύρισε επανειλημμένα κάτι στο αυτί του πατέρα της Μπασέμ.

Η μητέρα της Ναριμάν, που επίσης εμφανίζεται στο βίντεο, παραμένει υπό κράτηση, ενώ η εξαδέλφη της Νουρ έχει αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα