Παππάς: Το Grexit είναι ερώτημα του παρελθόντος που έχει απαντηθεί

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με ομιλία του από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έδωσε κατηγορηματική απάντηση στις φωνές πρώην κυβερνώντων που επανέφεραν το θέμα του Grexit, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα αφού, όπως είπε, αυτό είναι ερώτημα του παρελθόντος.

Το ερώτημα έχει απαντηθεί και είναι «μένουμε Ευρώπη» και συμφώνησε απόλυτα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρία, ανάφερε ότι η Ελλάδα

είναι καταδικασμένη να είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Σχοινά», είπε ο κ. Παππάς και ανάφερε ότι «η Ελλάδα οφείλει να είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης».

«Βέβαια το «μένουμε Ευρώπη» δεν είναι αρκετό», ανάφερε ο κ. Παππάς γιατί, όπως εξήγησε, αν μείνουμε σ’ αυτή την αρχική διαπίστωση, είναι σαν να αφήνουμε την Ευρώπη ως έχει.

Το σημαντικό είναι να δούμε τι πήγε στραβά στην Ευρώπη, επισήμανε και προσέθεσε πως είναι ευκαιρία «να δούμε με ψυχραιμία το παρελθόν και μακριά από κομματικά πάθη στο πλαίσια ενός δημιουργικού διαλόγου», σημειώνοντας ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αυξάνει κατά 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το δημόσιο χρέος».

«Ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα»

Στη συνέχεια, ο Παππάς ανέφερε ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ικανά και αξιόπιστα δίκτυα για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος τηλεπικοινωνιών, η οποία καταλαμβάνει την 26η θέση ως προς τη διείσδυση στην Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Παππάς διέκρινε ότι υφίσταται πρόβλημα στην εξοικείωση του πληθυσμού με τις νέες τεχνολογίες παρά τη μεγάλη χρήση έξυπνων κινητών.

«Τίθεται και το ζήτημα του δημοσίου τομέα, το οποίο αποτελεί κορυφαίο ερώτημα πολιτικής και για τη δική μας διακυβέρνηση.

Δυστυχώς ο δημόσιος τομέας ανέπτυξε τις νέες τεχνολογίες με τρόπο αποσπασματικό.

Δαπανήθηκαν ποσά που δεν παρήγαγαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αποτέλεσε ευθύνη του ιδιωτικού τομέα.

Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο έργο, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα και η συγκρότηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αναδεικνύει ότι αυτό είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι η στρατηγική θέση της Ελλάδας, μας επιβάλλει να έχουμε σύγχρονα και αξιόπιστα δίκτυα απλωμένα με τέτοιο τρόπο σε όλη τη ραχοκοκαλιά της χώρας.

Τα δίκτυα αυτά πρέπει να γίνουν μεγάλοι «λεωφόροι» μέσα από τις οποίες θα περνούν κεντρικές δυνατότητες και ψηφιακές υπηρεσίες– είτε πρόκειται, για παράδειγμα, για υπηρεσίες τηλεϊατρικής είτε για υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας- και θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους.

Ειδάλλως, θα έχουν τεθεί τα θεμέλια για νέες ανισότητες, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα