Πανελλήνιες 2017: Δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά (pdf)

Το altsantiri.gr, μετά από συνεργασία με το φροντιστήριο «Άνοδος» (Γκινοσάτη 88, Μεταμόρφωση, τηλ. Κέντρο 210 2836800 και 210 2847600), θα δημοσιεύει καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων τις απαντήσεις στα θέματα, καθώς επίσης και video με σχολιασμό από το επιτελείο των καθηγητών.

Με τις εξετάσεις μαθημάτων προσανατολισμού συνεχίσθηκαν σήμερα,

οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Δείτε όλες τις λύσεις στα Μαθηματικά:


Σχόλιο της Κοντοσώρου Χαράς από τα φροντιστήρια «Άνοδος» για τα θέματα των Αρχαίων

«Ο για πολύ καιρό αναμενόμενος Πρωταγόρας του Πλάτωνα πρωταγωνίστησε στο σημερινό εξεταζόμενο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Αυτή τη φορά επιλέχθηκαν για τους υποψηφίους οι ενότητες 4η, 5η και 1η (μεταφρασμένη) του πλατωνικού διαλόγου, εν αντιθέσει με το 2002, που είχε επιλεγεί η ενότητα 5η συνδυαστικά με την 7η και με το 2015, οπότε οι υποψήφιοι εξετάστηκαν συνδυαστικά πάλι στην 4η και 7η ενότητα. Στα σημερινά θέματα οι απαιτήσεις κινήθηκαν σε ερμηνευτικό επίπεδο σε λογικό πλαίσιο, αφού τα ζητήματα είναι καίρια και αναλύονται διεξοδικά κατά τη διδασκαλία των ενοτήτων. Ασφαλώς, πρόκειται για θέματα που προϋποθέτουν όχι μόνο την πλήρη κατανόηση αλλά και την εμβάθυνση των υποψηφίων στον «Πρωταγόρα», καθώς και τη δυνατότητα συνολικής θεώρησής του.

Η άσκηση εισαγωγής μας επαναφέρει στον τύπο που χρησιμοποιήθηκε το 2015 χωρίς να αποτελεί έκπληξη. Τέλος, την προσοχή των υποψηφίων απαιτούσε η ιδιότυπη εκφώνηση της λεξιλογικής άσκησης (Β5β).

Το αδίδακτο κείμενο αντλήθηκε για φέτος από το ρήτορα Ισοκράτη με ένα μάλιστα προλογικό σύντομο σημείωμα όσον αφορά το θέμα του κειμένου, χωρίς ιδιαίτερες γλωσσικές απαιτήσεις για την απόδοσή του.

Η γραμματική άσκηση με ήπιους ζητούμενους τύπους επιφύλασσε μια πρωτοτυπία στο Γ2β χωρίς όμως δυσκολία σε γραμματικό επίπεδο.

Η άσκηση συντακτικού, απλή στο πρώτο σκέλος της, έκρυβε ίσως μια «συντακτική παρατήρηση» για πιο ψύχραιμους εξεταζομένους αφού ζητούσε το είδος της πρότασης, με εκφώνηση και εισαγωγή που παραπέμπει σε δευτερεύουσα ενώ επρόκειτο για κύρια πρόταση. Επίσης διαφορετική σε σχέση με συνήθεις ασκήσεις ως προς την εκφώνηση.

Τα θέματα των αρχαίων ελληνικών 2017 εν γένει παρουσίασαν μια διαβάθμιση με έμφαση στην κριτική σκέψη, την παρατηρητικότητα χωρίς να θεωρούνται ύψιστης δυσκολίας αλλά σίγουρα απευθυνόμενα σε προετοιμασμένους υποψηφίους.

Με εκτίμηση
Κοντοσώρου Χαρά»

Keywords
Τυχαία Θέματα