Παναθηναϊκός – Γιουβέντους: Η βραδιά που η «Κυρία» γονάτισε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ (video)

8/11/2000. Το βράδυ που ο πρέσβης του ελληνικού ποδόσφαιρου έδειχνε έλεος σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο. Μάλιστα τρία χρόνια αργότερα η Γιουβέντους έριχνε 7αρα στον Ολυμπιακό, με τον Ντελ Πιέρο τότε να λέει στους συμπαίκτες να… κάνουν fair play.

Το μέγεθος της νίκης αυτής μεγαλώνει όσο περνούν τα χρόνια, καθώς τέτοιες καθολικές επικρατήσεις επί τόσο κορυφαίων συλλόγων ίσως και να μην επαναληφθούν ξανά.

Είναι από τις νίκες που

γιγάντωσαν το όνομα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και τον κατέταξαν στην ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή ελίτ. Είναι από τις νίκες που την τότε περίοδο «γέννησαν» Παναθηναϊκούς.

Σε ένα ΟΑΚΑ που φλεγόταν και με παίκτες που το πάθος τους… ξεχείλιζε. Ο Καραγκούνης, ο Μπασινάς, ο Λυμπερόπουλος με τον τεράστιο Πάουλο Σόουζα να έχει ρόλο ενορχηστρωτή έγραψαν ιστορία.

Πριν την έναρξη του ματς κανείς δεν πίστευε ότι θα έχει τέτοια εξέλιξη. Κανείς δεν πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός θα βάλει… τρία στην «Γηραιά Κυρία» και μάλιστα θα κάνει και… fair play.

Η Γιουβέντους καιγόταν για τη νίκη, ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League. Οι πράσινοι όμως είχαν αντίθετη άποψη και το έδειξαν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.

Στο 7ο λεπτό του αγώνα ο Γιώργος Καραγκούνης κέρδισε ένα φάουλ γύρω στα 25 μέτρα από την εστία του Φαν Ντε Σαρ. Ο πρώην Γιουβεντίνος και τότε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Πάουλο Σόουζα, ανέλαβε την εκτέλεση. Όλοι περίμεναν ότι θα κάνει σέντρα, ακόμα και ο πρώην συμπαίκτης του και τερματοφύλακας τότε της «Γιούβε». Ο Σόουζα πραγματοποίησε μια αριστοτεχνική εκτέλεση τότε και άνοιξε το σκορ, μόλις στο 7ο λεπτό του αγώνα. Στο σημείο εκείνο το ΟΑΚΑ πραγματικά πήρε φωτιά με τον κόσμο που βρισκόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και τους παίκτες να ξεσπούν.

Οι φιλοξενούμενοι, όπως ήταν λογικό αντέδρασαν και μετά από μια ολιγωρία στην πράσινη άμυνα έφεραν στο 24ο λεπτό του αγώνα το παιχνίδι στα ίσα με γκολ του τεράστιου Ιντζάκι.

Ο πραγματικά… σεληνιασμένος Νίκος Λυμπερόπουλος, εκείνο το βράδυ με μία απίθανη ποδιά άφησε… κόκκαλο τον Ζάνκι και στη συνέχεια ανατράπηκε από τον Φαν Ντε Σαρ, ο οποίος δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε. Την εκτέλεση ανέλαβε με κρύο αίμα ο Άγγελος Μπασινάς, ο οποίος ευστόχησε και έβαλε φωτιά και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός είχε το μομέντουμ και απέναντι στην ανήμπορη να αντιδράσει Γιουβέντους έκανε το 3-1 στο 65ο λεπτό του αγώνα. Ο «Λύμπε» «άδειασε» τον Ιουλιάνο, πάσαρε στον τεράστιο Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος φυσικά έκανε αυτή που ήξερα πολύ καλά: έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-1.

Μόλις τρία λεπτά αργότερα ο Κοβάσεβιτς αποβλήθηκε και άφησε την ομάδα του με 9 παίκτες και ενώ το παιχνίδι είχε ακόμα άλλα 22 λεπτά σίγουρα.

Εκεί ο Παναθηναϊκός έδειξε… έλεος στην Γιουβέντους και ουσιαστικά έριξε το ξέφρενο ρυθμό του.

«Calma, calma» λοιπόν, και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε μια νίκη που θα μείνει για πάντα στην πράσινη ιστορία.

Μάλιστα προκρίθηκε ως δεύτερος στην επόμενη φάση των ομίλων με 8 βαθμούς, τερματίζοντας πίσω από την πρώτη Ντεπορτίβο που συγκέντρωσε 10, με την δε Γιουβέντους να μένει εκτός Ευρώπης, καθότι το Αμβούργο κατέλαβε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA, υπερέχοντας στην ισοβαθμία.

Ήταν από τις βραδιές που δύσκολα θα επαναληφθούν και αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Σόουζα (46′ Γκαλέτο), Καραγκούνης (80′ Σιμπνιέφσκι), Λυμπερόπουλος, Βαζέχα (74′ Βλάοβιτς).

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Φαν Ντερ Σάαρ, Φεράρα, Ο’ Νιλ (60′ Μπιριντέλι), Τακινάρντι, Πεσότο, Κόντε, Ιουλιάνο, Τζάνκι (57′ Ραμπούλα), Ντελ Πιέρο, Κοβάτσεβιτς, Ιντσάγκι (63′ Τρεζεγκέ).

Πηγή φωτογραφίας: https://www.instagram.com/aggelosbasinas/

Πηγή βίντεο: gazzetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα