Παγωμένες «οβίδες» και ρολά – Όταν η φύση… παίζει με το χιόνι (εικόνες – video)

Μπορεί στο γυμνάσιο να μαθαίνουμε για καμιά δεκαριά κύρια φυσικά φαινόμενα, όμως η «καλλιτεχνική» πλευρά της φύσης παραμένει στο περιθώριο, εξαιτίας της σπανιότητας ορισμένων φαινομένων.

Όταν όλοι οι παράγοντες «συγχρονιστούν», τότε η φύση είναι ικανή να δημιουργήσει σπάνια φαινόμενα, τόσο εντυπωσιακά που συχνά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι συμβαίνουν χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Όταν μάλιστα στην «εξίσωση» προστεθεί το χιόνι, ίσως το πιο διασκεδαστικό και… εύπλαστο στοιχείο δηλαδή, τότε τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.

Στη… δίνη του χιονιού

Στον

Καναδά πνέει ένας άνεμος λίγο διαφορετικός στον οποίο «αρέσει» να δημιουργεί μεγάλους κυλίνδρους, σε ένα φαινόμενο που στα αγγλικά ονομάζεται “snow rollers” και προκαλείται μόνο όταν ο άνεμος, το χιόνι και η υγρασία τύχει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Όταν ο άνεμος είναι δυνατός (αλλά όχι πολύ δυνατός), το χιόνι ελαφρύ (αλλά όχι πολύ ελαφρύ), η υγρασία ιδανική ώστε να κάνει το χιόνι πιο κολλώδες, και το έδαφος επικλινές, τότε ένας σταθερός άνεμος μπορεί να αρχίσει να «τυλίγει» το χιόνι σε εντυπωσιακούς κυλίνδρους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μια έκταση «σπαρμένη» με παγωμένους κυλίνδρους.

Ξεκινούν μικροί όμως μπορούν να φτάσουν ακόμα και τo μισό μέτρο σε διάμετρο.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί εκτός από τον Καναδά, στο Οχάιο, το Άινταχο και τη Σκωτία.

Συνήθως συμβαίνει σε επικλινή εδάφη, αφού αυτό επιτρέπει στους μικρούς κυλίνδρους να κυλούν και να μεγαλώνουν σε μέγεθος.

Οι χιονόμπαλες της Σιβηρίας που μοιάζουν με οβίδες κανονιών

Αν η φύση σκέφτεται να πολεμήσει εναντίον της ανθρωπότητας για ό,τι ζημιά της έχουμε προξενήσει, τότε μάλλον θα το κάνει με αυτές τις τέλειες χιονόμπαλες που «ετοιμάζει» στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με τη Siberian Times, το 2016 οι κάτοικοι ενός χωριού κοντά στον κόλπο του Ομπ, εντόπισαν εκατοντάδες τέλειες χιονόμπαλες, τις οποίες δημιούργησε ένα εξαιρετικά σπάνιο παράκτιο φαινόμενο.

Anyone for a snowball fight? Nature makes its own collection of snowballs on the Arctic shore of the Gulf of Ob https://t.co/sona6DeNr4 pic.twitter.com/9gtG9foJKb

— The Siberian Times (@siberian_times) 4 Νοεμβρίου 2016

Οι σφαίρες έχουν διαφορετικά μεγέθη, που ξεκινούν από το μέγεθος μιας μπάλας του τέννις και φτάνουν εκείνο των μεγάλων μπαλών γυμναστικής. Ωστόσο η πλειονότητά τους είχε μέγεθος μπάλας του βόλεϋ.

Οι 2.000 κάτοικοι του χωριού Νύντα, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο. «Ακόμα και οι γηραιότεροι κάτοικοι δεν έχουν ξαναδεί το φαινόμενο» τονίζει Valery Akulov, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφημερίδα Siberian Times.

Σύμφωνα με το BBC οι παγωμένες σφαίρες κάλυψαν περίπου 17 χιλιόμετρα παραλίας. Όπως εξηγεί, οι σφαίρες αυτές δημιουργούνται από μια σπάνια περιβαλλοντολογική διαδικασία κατά την οποία σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου μέσα στο θαλασσινό νερό που βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία. Οι κρύσταλλοι καταφέρνουν να μεγαλώσουν λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του νερού και τελικά ξεβράζονται στην ακτή.

Πηγές: AtlasObscura, BBC, The Siberian Times, Time.com, Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα