Όταν ο Σαμαράς αποχωρούσε από τη ΝΔ και έλεγε ότι δεν θα επιστρέψει (video)

Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το θέμα των Σκοπίων. Αιτία, η διαφαινόμενη στροφή του τότε πρωθυπουργού σε λύση διπλής ονομασίας.

Μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου

1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας κι άλλοι.

Τον Σεπτέμβριο του 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ αποστασιοποιήθηκαν και προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι· πρώτα ο Στέφανος Β. Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς.

Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα, με αποτέλεσμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993.

Η ρήξη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά ήταν τέτοια που το καλοκαίρι του 1993 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι δεν θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία ακόμη κι αν τον καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της.

Δείτε το παρακάτω video εποχής:

Τη συνέχεια τη θυμάστε…

Keywords
Τυχαία Θέματα