«Ώρα μηδέν» στη Γερμανία – Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ με Ζεεχόφερ με «διαιτητή» Σόιμπλε

Τελευταία προσπάθεια να σωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη ΓερμανίαΠραγματοποιείται συνάντηση ΜέρκελΖεεχόφερ στο γραφείο του ΣόιμπλεΟ Σόιμπελ κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποφύγουν κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης λόγω του προσφυγικούH καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών θα τερματιστεί απόψεΣηκώνει τους τόνους ο Ζεεχόφερ – «Δεν θα με απολύσει εμένα»

Μία ύστατη προσπάθεια να σωθεί ο κυβερνητικός

συνασπισμός γίνεται αυτή την ώρα στη Γερμανία, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος απειλεί να παραιτηθεί από τη συμμαχία επιμένοντας σε σκληρότερη στάση στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η συνάντηση γίνεται στο γραφείο του Σόιμπλε. Λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση, ο Σόιμπλε προειδοποίησε πως το συντηρητικό μπλοκ κρέμεται στο «χείλος της αβύσσου», κάτι όμως που δεν έδειξε να συμμερίζεται ο κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος και αυτός πριν τη συνάντηση προχώρησε σε δηλώσεις.

«Το άτομο που ανέβασα στη σέλα, τώρα με πετάει», καταγγέλλει ο Ζεεχόφερ

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), συνεχίζοντας: Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω. Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;

Η ύστατη προσπάθεια του Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και τέως υπουργός Οικονομικών, κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποφύγουν κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης λόγω του προσφυγικού.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του CDU και του CSU, παρουσία της Μέρκελ, αλλά δίχως τον Ζεεχόφερ. Νέα συνάντηση θα γίνει απόψε (11 μ.μ. ώρα Ελλάδος), μεταξύ των βουλευτών και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του CSU, του CDU και του SPD.

Να σημειωθεί ότι ο Ζεεχόφερ επιμένει στην άρνηση εισόδου στη χώρα σε μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος της ΕΕ.

Η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών θα τερματιστεί απόψε. «Υπάρχει ισχυρή επιθυμία για επίλυση», είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Keywords
Τυχαία Θέματα