Ολοκληρώθηκε η απάντληση του φορτίου από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» – Η κατάσταση των παραλιών

Στη Σαλαμίνα, στη παραλία Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης – Λαγονησίου και στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανσηΣτη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων που είχαν απομείνει στις δεξαμενές του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”.

Η πορεία εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται

επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, με αντλίες υψηλής πίεσης και πέντε πλυστικά μηχανήματα, από εκατόν πενήντα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές. Επίσης δύτες στην περιοχή «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» διενεργούν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, συνεχίστηκε επίσης ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας δεκατριών 13 ατόμων.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχειρούν συνολικά τριάντα πέντε άτομα της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικό και πιεστικά μηχανήματα.

Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου όπου παρατηρείται σημαντική πρόοδος εργασιών, επιχειρεί εντατικά συνεργείο είκοσι ατόμων ιδιωτικής εταιρείας.

Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχειρούν συνολικά σαράντα οκτώ άτομα ιδιωτικού συνεργείου με πιεστικά μηχανήματα και μπετονιέρα επεξεργασίας άμμου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχειρεί συνεργείο, αποτελούμενο από σαράντα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο δεκαέξι ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πέντε πλυστικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να χρησιμοποιηθεί μία αντλία ιδιωτικής εταιρείας και μία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης συνεχίζονται εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

“Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών απάντλησης του φορτίου του ναυαγίου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2, ο Νεκτάριος Σαντορινιός παρευρέθηκε στην περιοχή των Σεληνίων Σαλαμίνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, Αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη. Ο Υφυπουργός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος παρακολούθησαν τις εργασίες αντιρρύπανσης που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και ενημερώθηκαν διεξοδικά για την πρόοδο από τους Αξιωματικούς ΛΣ- ΕΛΑΚΤ που βρίσκονται στο πεδίο.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε, επίσης, με τη Δήμαρχο Σαλαμίνας, κα. Νάννου -Παπαθανασίου Ισιδώρα με την οποία επιθεώρησαν τη διαδικασία αντιρρύπανσης στην ακτή και συνομίλησαν σχετικά με τα επόμενα επιχειρησιακά σχέδια απορρύπανσης. Η Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο των εργασιών, ενώ μετέφερε και τις ανησυχίες που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής σχετικά με το μέλλον των δράσεων αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, διαβεβαίωσε, τόσο την Δήμαρχο, όσο και τους πολίτες της Σαλαμίνας ότι, παρά τις απόψεις κάποιων, αυτή η Κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τις πληγείσες περιοχές ανάλογα με το status τους. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Σαλαμίνα μόνη της. Θα είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον θα παραδοθεί στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν το ναυάγιο»”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα