Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο στην καθόλου αγαπητή γειτονική χώρα. Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνονται αισθητά», σημειώνει η Die Zeit«Σύμφωνα με τη Eurostat, την περασμένη χρονιά τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν 14.640 αιτήσεις ασύλου από τούρκους υπηκόους – 44% περισσότερες απ’ ό,τι το 2016. Η Γερμανία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός με 8.025 αιτήσεις. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ελλάδα με 1.820
αιτήσεις ασύλου – δεκαπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά»«Για την Ελλάδα ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων ασύλου είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα διότι ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Η Αθήνα και Άγκυρα διαπληκτίζονται εδώ και χρόνια για ζητήματα που αφορούν στα μεταξύ τους σύνορα αλλά και την Κύπρο. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών»

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ολοένα και περισσότεροι τούρκοι πολίτες αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα και αυτό τη στιγμή που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ που αναφέρεται σε τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Υπό τον τίτλο «Οι νέοι πρόσφυγες της Ελλάδας έρχονται από την Τουρκία» η εφημερίδα σημειώνει: «Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο στην καθόλου αγαπητή γειτονική χώρα. Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνονται αισθητά».

Στο ρεπορτάζ -το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα συνεντεύξεων Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα επειδή δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς στην πατρίδα τους- αναφέρονται και τα εξής στοιχεία: «Σύμφωνα με τη Eurostat, την περασμένη χρονιά τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν 14.640 αιτήσεις ασύλου από τούρκους υπηκόους – 44% περισσότερες απ’ ό,τι το 2016. Η Γερμανία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός με 8.025 αιτήσεις. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ελλάδα με 1.820 αιτήσεις ασύλου – δεκαπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται και στη χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των δυο κρατών: «Για την Ελλάδα ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων ασύλου είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα διότι ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Η Αθήνα και Άγκυρα διαπληκτίζονται εδώ και χρόνια για ζητήματα που αφορούν στα μεταξύ τους σύνορα αλλά και την Κύπρο. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον διευθυντή του ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνο Ντόκο.

Ο Όρμπαν και η εξουσία

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Όσο δεν τον ενοχλεί κανείς, η κριτική δεν θα αγγίζει τον Βίκτορ Όρμπαν. Στην τελική δεν τον ενδιαφέρουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκά οράματα παρά μόνο η εξουσία στην πατρίδα του, την οποία και θέλει να διασφαλίσει, να επεκτείνει και να εμβαθύνει. Στο μεταξύ ακόμη και η πρωθυπουργική του έδρα στο τεράστιο κτίριο του κοινοβουλίου τού φαίνεται μικρή για τις φιλοδοξίες του. Ψηλά στον λόφο του κάστρου, εκεί όπου βρισκόταν πάντα η έδρα των παλιών ηγεμόνων χτίζει τώρα ένα νέο πρωθυπουργικό ανάκτορο. Με ιδιαίτερη φροντίδα ανακαινίζεται ένα παλιό καρμιλιτικό μοναστήρι. Έτσι θα απαλλαγεί πλέον τελείως από το χάος της βουλής και θα παρακολουθεί τα πάντα από ψηλά».

Για το ίδιο θέμα η Mitteldeutsche Zeitung: «Για να το πούμε άλλη μια φορά ξεκάθαρα: Ο Όρμπαν, ο Πολωνός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ο Τσέχος Μίλος Ζέμαν εκμεταλλεύτηκαν με απίστευτα λαϊκίστικο τρόπο τη συζήτηση για το προσφυγικό για να δημιουργήσουν κλίμα. Αλλά αυτή δεν είναι η ουσία του θέματος. Στην ουσία οι περισσότεροι Ανατολικοευρωπαίοι δεν θέλουν την περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ όπως προβλέπεται στις προτάσεις Μακρόν ή στο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης που αξίωσε ο πρώην πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. Πριν προχωρήσει η εμβάθυνση, οι Ανατολικοευρωπαίοι αξιώνουν καταρχήν μια ΕΕ των ισότιμων εθνικών κρατών».

(Deutsche Welle)

Keywords
Τυχαία Θέματα