Οι τελευταίες λέξεις του Γιώργου Μπαλταδώρου – Τι ζήτησε από το δεύτερο Mirage (video)

Μαρτυρία ψαρά: Εντελώς ξαφνικά «έσβησε» ο ήχος του MirageΕπί ποδός η έρευνα για να βρεθούν τα «μαύρα κουτιά»Προκρίνεται το σενάριο του χωρικού αποπροσανατολισμού ως αιτία της συντριβήςΤι είναι το φαινόμενο του Vertigo που αποτελεί έναν από τους βασικότερους κινδύνους για τα μαχητικάΣτην Αθήνα η σορός του άτυχου σμηναγού – Το Σάββατο στην Καρδίτσα η κηδεία

Συγκλονίζει ο τελευταίος διάλογος που είχαν οι πιλότοι του σχηματισμού Mirage 2000-5 που είχαν απογειωθεί για την αναχαίτιση των τουρκικών F-16 στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι τελευταίες λέξεις του Γιώργου Μπαλταδώρου καταγράφηκαν λίγες στιγμές πριν χαθεί το στίγμα του δελταπτέρυγου γαλλικού αεροσκάφους, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Τα τελευταία λόγια αποκάλυψε, σοκαρισμένος απ’ όσα είχε ζήσει, ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5. Τα λόγια του μετέφεραν άνθρωποι που τον είδαν και τον άκουσαν όταν επέστρεψε στη βάση.

Συγκεκριμένα, ο πιλότος του δεύτερου Mirage επέστρεψε στην 135 Σμηναρχία Μάχης σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon, ο πιλότος εξετάστηκε αμέσως από τον γιατρό της βάση και οι συνάδελφοί του, εμφανώς συντετριμμένοι τον ρώτησαν τι έγινε. Τους αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον επικεφαλής του σχηματισμού, τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», του είπε ο 34χρονος σμηναγός. Και εκείνος του απάντησε: «βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να ανεβάσει ύψος, ήταν εκείνη που κατά πάσα πιθανότητα του έσωσε τη ζωή.

Αρχικοί φόβοι για εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά

Εν πρώτοις, όταν ο πιλότος ειδοποίησε τη βάση πως έχει χάσει το στίγμα του Γιώργου Μπαλταδώρου, όλοι «πάγωσαν» και πίστεψαν και κανείς δεν περίμενε πως η κατάληξη θα ήταν τραγική. Ο λόγος; Άπαντες γνώριζαν πόσο έμπειρος και εξαιρετικός χειριστής ήταν.

Έτσι, το μυαλό αρκετών πήγε σε πιθανή εμπλοκή των ελληνικών μαχητικών με τουρκικά χωρίς να γνωρίζουν πως τα Mirage είχαν επιστρέψει κοντά στη Σκύρο και ουσιαστικά η αναχαίτιση δεν έγινε ποτέ.

Ωστόσο, το ρολόι έδειχνε 12:30 – 12:45 όταν ειδοποιήθηκαν τα στελέχη της βάσης να στείλουν πλωτό για να ερευνήσει το σημείο και να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του έλληνα πιλότου.

Το πλωτό με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στο σημείο της συντριβής την ώρα που Super Puma είχε ήδη εντοπίσει τα συντρίμμια και το άψυχο σώμα του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Μαρτυρία ψαρά: Εντελώς ξαφνικά «έσβησε» ο ήχος του Mirage

Ψαράς, που ήταν με το σκάφος του κοντά στο σημείο της πτώσης του, γαλλικής κατασκευής, αεροσκάφους, περιέγραψε όσα μπορούσε να ανακαλέσει στη μνήμη του. Το βασικότερο που του έκανε εντύπωση ήταν πως ξαφνικά δεν άκουγε τον ήχο του μαχητικού. «Από τον ήχο κατάλαβα ότι έπεσε το αεροπλάνο. Ο ήχος ακουγόταν από μακριά και ξαφνικά εξαφανίστηκε από τα αυτιά μου», είπε. Λίγα λεπτά αργότερα, είδε το Super Puma να πετά στην περιοχή. Σύμφωνα με το Epsilon, ο ψαράς, Γιώργος Πανταζής, ήταν εκείνος που έδωσε στο Λιμενικό το στίγμα που είχε πέσει το Mirage.

Έρευνα για να βρεθούν τα «μαύρα κουτιά»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» του αεροσκάφους καθώς εκτιμάται πως βρίσκονται σε βάθος 200-300 μέτρων, στο βυθό ανοιχτά της Σκύρου.

Ειδική ομάδα δυτών έχει σπεύσει στο σημείο της συντριβής προκειμένου. Σκοπός είναι να βρεθεί το Flight Recorder (σ.σ. καταγραφέας πτήσης) για να «φωτιστούν» περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες πτώσης του αεροσκάφους ενώ προσέγγιζε την αεροπορική βάση της 135 Σμηναρχίας Μάχης.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία,όπως επίσης και τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της. Ανάμεσα στις αποστολές της ΚΟΣΥΘΕ είναι και η ανέλκυση αεροσκαφών από το βυθό.

Προκρίνεται το σενάριο του Vertigo

Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή περιόριζαν δραστικά την ορατότητα των χειριστών, κυρίως λόγω της υψηλής υγρασίας, κάτι που φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο Γιώργος Μπαλταδώρος ενδέχεται να έπεσε θύμα του περιβόητου Vertigo (σ.σ. χωρικός αποπροσανατολισμός), που σηματοδοτεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους πιλότους πολιτικών και μαχητικών αεροσκαφών.

Εν ολίγοις, πιθανολογείται πως, λόγω του Vertigo, νόμισε πως η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης ήταν λανθασμένη και θέλησε να “διορθώσει” με τραγικά αποτελέσματα, καθώς ενδεχομένως να είχε χάσει το λεγόμενο “σημείο αναφοράς” στον χώρο.

Το φαινόμενο συνήθως δημιουργείται είτε ύστερα από απότομους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα και συναντάται σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, νυχτερινές ή μέσα σε νέφωση.

Στην Αθήνα η σορός του σμηναγού

Τη δύσκολη διαδικασία της αναγνώρισης ανέλαβε η σύζυγος του άτυχου σμηναγού καθώς από το από απόγευμα της Πέμπτης στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η κηδεία του 34χρονου πατέρα και συζύγου θα τελεστεί το Σάββατο στις 14:00 στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Στο ύστατο “χαίρε” στον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να παρευρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με πληροφορίες από Epsilon

Keywords
Τυχαία Θέματα