Οι πολιτικοί τουιτάρουν. Οι πολίτες ακολουθούν; (εικόνες)

Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έχουν υποστηρίξει ότι το twitter είναι η πλατφόρμα επικοινωνίας που θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Είναι άμεσο ως προς τον χρόνο μετάδοσης του μηνύματος, μαζικό ως προς το ακροατήριο του κάθε δημοσίου προσώπου που το χρησιμοποιούσε και επέτρεπε τη διαδραστικότητα μεταξύ του υποκειμένου και των ακολούθων του, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση δημοκρατικότητας.

Παράλληλα, τα παραδοσιακά ΜΜΕ μαζί με τα σχετικά νέα

-κάποτε- ειδησεογραφικά sites, έδιναν στα tweets δημοσίων προσώπων χαρακτήρα επίσημων δηλώσεων.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να «αναδυθεί» μια νέα γενιά πολιτικών που έριξαν το βάρος της προβολής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών είναι ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «κέρδιζε» άπλετο δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο κάνοντας όλο και προκλητικότερα tweets κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας.

Από τη μόδα βεβαίως δεν ξέφυγαν και οι έλληνες πολιτικοί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ιδιαίτερα το twitter για να «απαντήσουν» στους πολιτικούς τους αντιπάλους, να γράψουν την «ατάκα της ημέρας», ή να ανοίξουν μικρούς διαλόγους με εξοργισμένους πολίτες που συνήθως καταλήγουν στο «μπλοκάρισμα» των τελευταίων.

Οι πολιτικοί τουιτάρουν. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως πόσοι πολίτες πατάνε το πολυπόθητο follow στους λογαριασμούς τους;

Την απάντηση δίνει η ιστοσελίδα twittercounter που συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία από το twitter.

Σύμφωνα με το twittercounter λοιπόν, στους 100 πιο δημοφιλείς ελληνικούς λογαριασμούς βρίσκονται μόλις έξι πολιτικοί!

Ας δούμε όμως τα στοιχεία ένα – ένα.

Στην κορυφαία δεκάδα, και μάλιστα στη 2η θέση των ελληνικών λογαριασμών με τους περισσότερους followers βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα έχει 928.643 ακολούθους. Στην υψηλή του δημοφιλία σίγουρα έχει παίξει ρόλο η διεθνής παρέμβαση που έχει ο συγκεκριμένος πολιτικός.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο διεθνούς φήμης παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.

Στους δέκα δημοφιλέστερους λογαριασμούς, πάντως δεν περιλαμβάνεται κανένας άλλος πολιτικός. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «χάνει» για λίγο το top10, καθώς ο προσωπικός του λογαριασμός βρίσκεται στην 11η θέση με 499.845 ακολούθους.

Αρκετά ψηλά στη λίστα, στην 30ή θέση, βρίσκεται -δικαιωματικά- ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, με 202.546 ακολούθους.

Περίπου 20 θέσεις χαμηλότερα βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στην 51η θέση με 94.319 ακολούθους, ενώ ο κ. Καμμένος βρίσκεται στην 52η με 88.100.

Τελευταία πολιτικός στον κατάλογο, και μοναδική γυναίκα πολιτικός, η Ρένα Δούρου, στην 64η θέση με 72.478 ακολούθους.

Χαμηλά είναι τα «νούμερα» και για τα ίδια τα κόμματα. Στον κατάλογο των πιο δημοφιλών ελληνικών λογαριασμών περιλαμβάνονται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 57η θέση με 84.627 ακόλουθους και η ΝΔ στην 60ή θέση με 82.729 λογαριασμούς να την ακολουθούν. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ «κατακτά» την 90ή θέση με μόλις 40.209 ακολούθους.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο ψευδαισθήσεις. Κάπως έτσι φαίνεται ότι οι πολίτες μέσω της διαδραστικότητας που προσφέρει το συγκεκριμένο μέσο, αποκτούν μια ψευδαίσθηση δημοκρτατικότητας και άμεσης «πρόσβασης» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά όμως και οι πολιτικοί δεν βιώνουν πάντα λιγότερες ψευδαισθήσεις. Η ίδια διαδραστικότητα είναι που κάνει αρκετούς από αυτούς να έχουν την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο έρχονται πιο «κοντά» με τους πολίτες, την κοινή γνώμη και τελικά την ίδια την πραγματικότητα.

Το πόσο αυτά τα αισθήματα ανταποκρίνονται όντως στην πραγματικότητα, είναι ζήτημα του καθενός να το κρίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα