Οι όροι της Κομισιόν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο για την Ελλάδα – Ενεργοποιείται στις 22 Αυγούστου

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο αυριανό EurorgroupΗ Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΗ σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την ΕΚΤ«Δεν συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις ή δεσμεύσεις και, ως εκ τούτου, σηματοδοτεί σαφώς το τέλος των πολυετών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης»Μοσκοβισί: Όποιος δεν μπορεί να δει τη διαφορά μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και τέταρτου μνημονίου χρειάζεται γυαλιά

Την

πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τον μηχανισμό εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η σημερινή απόφαση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό 472/2013 «θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί και θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζει ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. «Η Ευρώπη θα παραμείνει δεσμευμένη στη στήριξη της χώρας. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό», αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν ισοδυναμεί με τέταρτο πρόγραμμα. «Όποιος δεν μπορεί να δει τη διαφορά μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και τέταρτου μνημονίου χρειάζεται γυαλιά», τόνισε. «Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μία διαδικασία», απαντά. Υπό την ενισχυμένη εποπτεία οι θεσμοί θα εξετάζουν την Ελλάδα πολύ συχνά, από κοινού με το ΔΝΤ, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «Θέλουμε να αποφύγουμε τις διπλές διαδικασίες, έτσι ώστε, οι αποστολές για την Ελλάδα να συμπίπτουν με τη καθιερωμένη εποπτεία που υπόκεινται τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Παράλληλα, ο γάλλος επίτροπος δήλωσε «ενήμερος» για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο αυριανό Eurorgroup.

Τι προβλέπεται για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν το πλαίσιο της εποπτείας θα περιλαμβάνει:

Τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο. Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωομάδα/Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό. Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Η σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συμμετέχει επίσης και ο ΕΜΣ. Ταυτόχρονα, από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής. Οι συνέργειες μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα μεγιστοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός φόρτος εργασίας για τη διοίκηση και να διασφαλιστεί η συνοχή.

Η απόφαση αυτή «διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο».

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, και λοιπών αδυναμιών.

Η ενισχυμένη εποπτεία θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, όπου θα θέτει τους δικούς της στόχους πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει συνετή πολιτική πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος. Όσον αφορά τη συμφωνία της Ευρωομάδας, αυτή η πολιτική αναμένεται να διατηρήσει τους στόχους των βασικών μεταρρυθμίσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Δεν συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις ή δεσμεύσεις και, ως εκ τούτου, σηματοδοτεί σαφώς το τέλος των πολυετών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα