Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τον διορισμό του Παλαιστίνιο Σαλάμ Φαγιάντ, ως ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον διορισμό του παλαιστίνιου πρώην πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ στο αξίωμα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα το

Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόθεσή του να ονομάσει τον Φαγιάντ επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη για να συμβάλλει στην επανέναρξη των συζητήσεων για την εφαρμογή μιας ετοιμόρροπης πολιτικής συμφωνίας.

«Εδώ και πολύ καιρό, τα Ηνωμένα Έθνη ευνοούν άδικα την Παλαιστινιακή Αρχή, ζημιώνοντας τους συμμάχους μας στο Ισραήλ», έκρινε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας την «απογοήτευσή της» για την πρόταση του Γκουτέρες σχετικά με τον διορισμό αυτόν.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν στην παρούσα φάση ένα Παλαιστινιακό Κράτος, ούτε υποστηρίζουν το μήνυμα που θα έστελνε ο διορισμός αυτός στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντως ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας λύσης», συνέχισε η Χέιλι.

«Στο μέλλον οι ΗΠΑ θα ενεργούν, δεν θα μιλούν απλώς, υποστηρίζοντας τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, ενός από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είχε δώσει προθεσμία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως χθες Παρασκευή για να εξετάσει την πρότασή του.

Ο 64χρονος Φαγιάντ υπήρξε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (2007-2013) και υπουργός Οικονομικών δύο φορές.

Θα έπαιρνε τη θέση του Γερμανού Μάρτιν Κόμπλερ, του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη από τον Νοέμβριο του 2015. Θα επρόκειτο για τον πρώτο σημαντικό διορισμό ειδικού απεσταλμένου σε μια εμπόλεμη ζώνη από τον Γκουτέρες αφότου ανέλαβε επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, την 1η Ιανουαρίου.

Μετά την εκλογή του αλλά πριν αναλάβει την προεδρία, ο Τραμπ είχε επικρίνει έντονα μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο -χάρη σε μια σπάνια αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία – και απαιτούσε να τερματιστεί η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Χέιλι διεμήνυσε κατόπιν ενώπιον του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίζεται στο εξής πιο σθεναρά τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα