Οι έλληνες υπάλληλοι του χρέους – Να μπει φορολογικό ταβάνι

Οι έλληνες φορολογούμενοι μετατράπηκαν σε υπάλληλοι χρέουςΣτην Ελλάδα έγινε ουσιαστικά αργό «κούρεμα», μεγαλύτερο απ’ αυτό της ΚύπρουΚανένας Έλληνας να μην πληρώνει παραπάνω από το 50% του εισοδήματος του

Χαμηλότερα εισοδήματα, σχεδόν κατά 20%, δηλώθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι από φορολογουμένους που το μεγαλύτερο μέρος ή ολόκληρο των εσόδων τους προήλθε από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως πρώτο το altsantiri.gr είχε επισημάνει, με αφορμή τα «μπλοκάκια» για τα οποία υπάρχει επιθυμία κατάργησής τους λόγων των υψηλών

εισφορών και την στροφή που κάνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες προς τη «μαύρη» εργασία, καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την προφανή αποτυχία των αρμόδιων επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία στην προσπάθεια τους να καλύψουν το χάσμα αυτό προσθέτουν φόρους σε αυτούς που δηλώνουν τα έσοδά τους. Έτσι εξοντώνεται η νομιμότητα και γίνεται σημαία η «μαύρη» εργασία.

Δηλαδή, στην πραγματικότητα, επειδή δεν μπορούν να βάλουν στο «στόχαστρό» τους αυτούς που κρύβουν τα πραγματικά εισοδήματά τους, υπερφορολογούν αυτούς που τα δηλώνουν.

Φτάνουμε σε ακραία παραδείγματα, τα οποία είναι πάμπολλα. Δεν μπορεί κάποιος, όπως πρόσφατα μάθαμε, με εισόδημα 60.000 ευρώ να του μένουν μόλις 5.000 ευρώ για να περάσει όλο τον χρόνο. Αυτός, ουσιαστικά, δουλεύει για να μαζέψει 55.000 ευρώ τα οποία θα μπουν στον «κουμπαρά» των εσόδων του κράτους. Από φορολογούμενος μετατρέπεται σε υπάλληλο χρέους.

Κι αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα από τα πολλά. Οι περισσότεροι έλληνες φορολογούμενοι έχουν μετατραπεί σε υπαλλήλους χρέους και έτσι προτιμούν αντί για τα 5.000 ευρώ να έχουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, καταργώντας «μπλοκάκια», δηλώνοντας φορολογική ανυπαρξία και περνώντας στη «μαύρη» εργασία. Όποιος ζει μέσα στην ελληνική πραγματικότητα το γνωρίζει. Όποιος βλέπει μόνο χαρτιά και αριθμούς θα τα δει αργότερα μπροστά του.

Τα αρμόδια επιτελεία σίγουρα δεν κάνουν καλές προσθέσεις κι αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Πρέπει να υπολογίσουν ότι ένας φορολογούμενος πληρώνει συνολικά τεράστιο φόρο, άδικη εισφορά αλληλεγγύης, άδικο ΕΝΦΙΑ, φόρους κάθε είδους και υψηλά πρόστιμα σε όλους τους τομείς. Από τον ΚΟΚ μέχρι την εφορία.

Τα αδύναμα μέτρα που παίρνει το οικονομικό επιτελείο αδυνατούν να βρουν λύση για ισοδύναμα μέτρα

Αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να την ανατρέψουν ούτε οι επενδύσεις, αλλά ούτε και τα ευχολόγια περί πάταξης της φοροδιαφυγής. Με το να μπει «λουκέτο» σε τρία μαγαζιά για τέσσερις μέρες και να το προβάλουν οι τηλεοράσεις δεν γίνεται τίποτα. Είναι σίγουρο ότι τα νησιά από μόνα τους θα μπορούσαν με τη σωστή παρακολούθηση να υπερκαλύψουν το ποσό που χρειάζεται για την εισφορά αλληλεγγύης ή για τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τα ισοδύναμα μέτρα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει αδύναμα μέτρα να σταματήσει τη φοροδιαφυγή.

Δεν μπορεί ένα μαγαζί στο κέντρο ενός πολυσύχναστου νησιού του Αιγαίου να δηλώνει κέρδη 10.000 ευρώ και ένας μέσος εργαζόμενος να δηλώνει περίπου 12.000 ευρώ. Δεν μπορεί όλα τα χρήματα που εισπράττονται «μαύρα» να βγαίνουν και να καταναλώνονται με διάφορους τρόπους στο εξωτερικό χωρίς έλεγχο και παρακολούθηση.

Να μπει φορολογικό ταβάνι

Οπότε είναι σίγουρο ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βάλει ένα φορολογικό ταβάνι, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του συνόλου των εισοδημάτων. Πρέπει, δηλαδή, οι εισφορές που πληρώνει ένας άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου μερισμάτων, του ΕΝΦΙΑ και των εκατοντάδων άλλων φόρων να μην ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος. Έτσι, όλοι οι άδικοι φόροι θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τη συνταγματικότητα του νόμου, ο οποίος λέει ότι ο άνθρωπος φορολογείται μόνο για τα εισοδήματα που έχει, διότι όταν οι φόροι υπερκαλύπτουν τα έσοδα οι Έλληνες ή περνούν στη «μαύρη» εργασία ή πουλάνε τις περιουσίες τους όσο όσο και αφήνουν τα παιδιά τους στον δρόμο και οι ξένοι έρχονται κι αγοράζουν βίαια τη γη. Άλλη η ομαλότητα των επενδύσεων κι άλλο ο ξεκληρισμός των Ελλήνων.

Εφόσον ένας άνθρωπος έχει φορολογηθεί και το καθαρό φορολογητέο ποσό το επένδυσε είτε σε ακίνητα, είτε σε αμοιβαία κεφάλαια, δεν μπορεί να φορολογηθεί επιπλέον. Εκτός κι αν τα ακίνητα αυτά προσφέρουν έσοδα. Σε αυτή την περίπτωση ασφαλώς και πρέπει να φορολογηθεί. Δεν μπορεί όμως τα ακίνητα ιδίας χρήσης, τα οποία είναι επενδύσεις που προέκυψαν από εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί να επαναφορολογούνται.

Διότι με όλα τα παραπάνω έχουμε φτάσει στο εξής συμπέρασμα: Στην Κύπρο τους πήραν μία φορά από τις τράπεζες τα χρήματα και στους Έλληνες έχουν πάρει τα υπερδιπλάσια με διάφορες μεθόδους. Δηλαδή έγινε ουσιαστικά αργό «κούρεμα» και οι Έλληνες έχουν πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια πολλαπλάσια χρήματα. Και το δράμα συνεχίζεται.

Περί φόρου πολυτελείας

Επίσης, θα πρέπει να υπολογίζεται το συνολικό ποσό που καταβάλει ένας φορολογούμενος συνολικά για όλους τους φόρους, ακόμα και για τον φόρο πολυτελείας. Δηλαδή, αν κάποιος πληρώνει 500.000 ευρώ φόρο από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει, δεν πρέπει να απαιτείται να πληρώσει επιπλέον φόρο, αφού το ποσό αυτό θα έχει υπερκαλύψει και τον φόρο για τον οποίο θα κληθεί να πληρώσει για ένα καλό αυτοκίνητο ή ένα μικρό σκάφος.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ανασάνει η αγορά των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των ακριβών, από τα οποία μπορεί το κράτος να εισπράξει περισσότερα τέλη κυκλοφορίας.

Να μπει φορολογικό ταβάνι

Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να βάλει ένα φορολογικό ταβάνι. Κανένας Έλληνας να μην πληρώνει παραπάνω από το 50% των εσόδων του με όλους τους φόρους υπολογισμένους. Το ποσό να μπορεί να φτάνει το 60% μόνο όταν υπάρχουν χρέη και οφειλές από παλιότερα φορολογικά έτη και υπάρχει ανάγκη πληρωμής τους.

Ο παραλογισμός του να φτάνει το σύνολο των φόρων στο 95% των εισοδημάτων είναι κάτι που θα διαλύσει σταδιακά ό,τι θετικό κάνει αυτή η κυβέρνηση, η οποία ομολογουμένως από τα μέσα του καλοκαιριού κάνει άλματα προόδου για την έξοδο τη χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι παρουσιαζόμενοι ως αυριανοί σωτήρες πρόκειται να καταφέρουν τίποτα, αλλά είναι αναγκαίο η κυβέρνηση αυτή, στην οποία στήριξε ο κόσμος τις ελπίδες του, μετά τα όσα έκαναν οι ηγέτες της άγριας μεταπολίτευσης, να δώσει λύση σε αυτή την τεράστια φορολογική αδικία και να βρεθούν τα αληθινά ισοδύναμα μέτρα με το να φορολογούνται όλοι κι όχι να υπερφορολογούνται αυτοί που δεν μπορούν και δεν έχουν διάθεση να κρύψουν τα εισοδήματά τους.

Επιστροφή στη λογική λοιπόν. Πρέπει το οικονομικό επιτελείο να αναγνωρίσει την τερατώδη αποτυχία του στον τομέα αυτό και να βάλει άμεσα φορολογικό ταβάνι στα εισοδήματα για να μην βρεθεί προ μεγαλύτερων εκπλήξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα