Ο Ζάεφ επιβεβαιώνει Κοτζιά: Έως τα μέσα του 2018 θα έχει βρεθεί λύση στο Σκοπιανό

«Οι προσπάθειες επενδύονται πάνω σε συνεχόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές»Στο ίδιο κλίμα ο Νίμιτς με Ζάεφ: Αισιοδοξία για την ταχεία επίλυση του ΣκοπιανούΟι τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη λύση

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναμένει πώς θα βρεθεί λύση στο Σκοπιανό έως τα μέσα του 2018,

για να ενεργοποιηθεί επισήμως το αίτημα της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έρχονται μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όπου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης: «Έως τον Ιούνιο η λύση – Πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς όπως ο Μέγας Αλέξανδρος»

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, o πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι μια πιθανή λύση θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο αποδοχής έπειτα από ένα δημοψήφισμα.

Δείτε επίσης: Με τις θέσεις της Ελλάδας ο Νίμιτς στην ΠΓΔΜ – Οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

«Το δημοψήφισμα θα έπρεπε να λειτουργήσει σαν επιπρόσθετη εγγύηση για τους έλληνες φίλους μας, καθώς θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι άνθρωποι θα βρίσκονται πίσω από τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι συμπατριώτες μου είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεων και ελπίζω πως η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των δύο λαών», είπε συγκεκριμένα ο Ζάεφ.

Δείτε επίσης: Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει άμεσα την ονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες επενδύονται πάνω σε συνεχόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. «Ελπίζω πω θα φτάσουμε σε λύσεις που θα γίνουν δεκτές και από τα δύο κράτη καθώς μια τέτοια επίλυση θα διαφυλάξει την ταυτότητα των δύο κρατών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε συνεργασία και απαιτεί μια βιώσιμη βάση», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Δείτε επίσης: Αντιδράει το σκοπιανό ΥΠΕΞ στην κατάθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση (video)

Στο ίδιο κλίμα ο Νίμιτς με Ζάεφ: Αισιοδοξία για την ταχεία επίλυση του Σκοπιανού

Παράλληλα, στο ίδια κλίμα αισιοδοξίας κυμάνθηκαν την Πέμπτη οι δηλώσεις του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, όσον αφορά την ταχεία επίλυση του ζητήματος.

Δείτε επίσης: Αισιοδοξία Νίμιτς για την ταχεία επίλυση του Σκοπιανού – Τι απαντά ο Ντιμιτρόφ (video)

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.

Οι τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη λύση

Για το σκοπιανό ζήτημα μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δείτε επίσης: «Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, αποκτά σάρκα και οστά η λύση του Σκοπιανού»

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες της ελληνικής θέσης όπως έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια: «συνθέτη ονομασία, erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια συνταγματική αναθεώρηση για να αποκτήσει το erga omnes σάρκα και οστά, το τρίτο είναι αυτό που αφορά τον αλυτρωτισμό ο οποίος επίσης συνδέεται με μια συνταγματική αναθεώρηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα