Ο υπεύθυνος σάρωσης δεμάτων στο αεροδρόμιο εξηγεί τι έγινε με τον εκρηκτικό φάκελο

Όταν εντοπίζεται μία εκρηκτική ύλη από το μηχάνημα που κάνει τον έλεγχο αυτό σημαίνει συναγερμόΤο δέμα περιείχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη, όση χρησιμοποιείται στις κροτίδεςΤο σύστημα δεν εντοπίζει καλώδια

O υπεύθυνος σάρωσης των δεμάτων στο αεροδρόμιο δίνει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν για το πώς έφτασε στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, μιλώντας στο

«BHMA ότι όταν εντοπίζεται μία εκρηκτική ύλη από το υπερσύγχρονο μηχάνημα που κάνει τον έλεγχο, αυτό σημαίνει συναγερμό, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο αβλεψίας ενός υπαλλήλου.

Το ζήτημα είναι ότι ο φάκελος είχε ελάχιστη, μη ανιχνέυσιμη, εκρηκτική ύλη

«Ο έλεγχος των δεμάτων στον χώρο αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν επαρκής, Χρησιμοποιείται υπερσύγχρονο γερμανικό σύστημα X-ray (σ.σ. κόστους 130.000 ευρώ) που όταν εντοπίζει εκρηκτική ύλη σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στον χειριστή της συσκευής αλλά και σε προϊστάμενες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει θέμα αβλεψίας του υπαλλήλου- ελεγκτή ή άλλης λανθασμένης ενέργειας στη διάρκεια του ελέγχου. Το ζήτημα ήταν ότι ο φάκελος – βόμβα που στάλθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη (σ.σ. έχει υπολογισθεί σε 31 γραμμάρια) από κροτίδες, που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. Επιπλέον με αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εντοπισθούν καλώδια που μπορεί να περιέχονται στην συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές και ακολουθούμε τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου της αλληλογραφίας. Το σύστημα «ακτινοσκόπησης» των δεμάτων που χρησιμοποιείται έχει την δυνατότητα τήρησης ηλεκτρονικού αρχείου φωτογραφιών δεκάδων χιλιάδων δεμάτων που έχουν ελεγχθεί. Έτσι έχουν βρεθεί φωτογραφίες του επίμαχου φακέλου που πέρασε από το αεροδρόμιο προ δύο ημερών. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να εξετασθεί κι η «καταγραφή» και άλλων δεμάτων που έχουν τυχόν σταλεί με τον ίδιο τόπο σε ευρωπαϊκές χώρες».

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν κατάφερε να εντοπιστεί ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με το εν λόγω δέμα, καθώς περιείχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη, τόση όση χρησιμοποιείται στις κροτίδες και ότι το σύστημα δεν εντοπίζει καλώδια.

Επιπλέον ο Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου κ. Αγγελος Αγραφιώτης επεσήμανε ότι «υπάρχει, κατά την γνώμη μου, ζήτημα πλημμελούς ελέγχου των δεμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού συνδέεται όχι μόνο με τις αποστολές των βομβών στο εξωτερικό αλλά και με θέμα ασφαλείας των αεροδρομίων και κινδύνων υποβάθμισης από την ΙΑΤΑ. Πάντως γενικότερα υπάρχουν ζητήματα με την λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας με προβληματικά οικονομικά που συρρικνώνουν το κόστος λειτουργίας και με προβληματικές αμοιβές των εργαζομένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα