Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε διεθνή μέσαΟ Τραμπ αρνήθηκε το να υποστηρίξει τη συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή κατά τη σύνοδο κορυφής των G7

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να αποσυρθεί από το συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο ίδιος επανέλαβε σήμερα ότι θα κάνει μια ανακοίνωση «εντός των επόμενων ημερών» για το θέμα, χωρίς να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να διαψεύσει, τις πληροφορίες αυτές.

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες ημέρες. ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ!» ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 31 Μαΐου 2017

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν τόσο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, όσο και στο CNN, ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει την εν λόγω απόφασή του στο στενό του κύκλο.

Ο Τραμπ αρνήθηκε το Σάββατο να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Στη συνέχεια έγραψε στο Twitter πως θα κάνει μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ είναι αρκετά τεταμένο μετά τις απειλές του αμερικανού προέδρου προς τη γερμανίδα καγκελάριο.

Οι συνέπειες της απόφασης

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News επιβεβαίωσε την πληροφορία του Axios, επικαλούμενο μια μη κατονομαζόμενη πηγή.

Η απόφαση αυτή θα φέρει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των χωρών-ρυπαντών ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, την ξηρασία και την συχνότερη εμφάνιση σφοδρών καταιγίδων.

Ο Axios ανέφερε ότι μια ομάδα, στην οποία μετέχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ εξετάζει κάποιες λεπτομέρειες της αποχώρησης.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει επισήμως από τη συνθήκη του Παρισιού, μια διαδικασία που θα πάρει τρία χρόνια, ή να αποχωρήσει από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης επηρέασε και μια επιστολή που υπέγραφαν 22 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, που ζητούσαν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη, σύμφωνα με τον Axios.

Οι ΗΠΑ είναι δεύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα.

Οι υποστηρικτές της συνθήκης ανησυχούν ότι μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα οδηγούσε και άλλες χώρες να μην τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους ή να αποχωρήσουν, μολονότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ακόμη και αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ. Μια πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ινδία άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα τηρήσει τη συμφωνία.

Τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Τα κύρια στοιχεία της νέας Συμφωνίας των Παρισίων είναι τα εξής:

Μακροπρόθεσμος στόχος: Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C
συνεισφορές: πριν και κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους.

Φιλοδοξία: Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων.

Διαφάνεια: Δέχθηκαν επίσης να γνωστοποιούν μεταξύ τους και στο κοινό την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων τους, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας.

Αλληλεγγύη: Η Ε.Ε. και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο να μειώσουν τις εκπομπές όσο και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες. Στο χρονολόγιο αυτό, καταγράφεται η διαδικασία που κατέληξε σε μια νέα παγκόσμια και νομικώς δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα — τη Συμφωνία των Παρισίων και τις επακόλουθες ενέργειες. Καλύπτει επίσης τον ρόλο της Ε.Ε. στη διαδικασία αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα