«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», τονίζει ο Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, διαμήνυσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Τραμπ.

Δείτε επίσης: Ο Τραμπ αναγνώρισε και επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (εικόνες – video)

Ο Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η απόφαση του Τραμπ ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ

από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ».

«Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

«Ο Τραμπ άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα», διαμηνύει η Χαμάς

«Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η απόφαση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας την πόλη αυτή συνιστά κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού», διαμηνύει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και να «αποκλείσουν το Ισραήλ».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Χαμάς είχε απειλήσει ότι ο Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ “καταστρέφει” τη λύση των δύο κρατών», σημειώνει η ΟΑΠ

Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «κατέστρεψε» τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Ερεκάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

Dr. Erekat: President Trump disqualified the US to play any role in any peace process. #Jerusalem #Palestine pic.twitter.com/AFtnB2UjN5

— Palestine PLO – NAD (@nadplo) 6 Δεκεμβρίου 2017

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα