Ο Σαλάμ Φαγιάντ προαλείφεται για ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ετοιμάζεται να διορίσει τον παλαιστίνιο πρώην πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, αρμόδιο για τις συνομιλίες για μια πολιτική συμφωνία που έχει σχεδόν καταρρεύσει, ανέφεραν σήμερα Πέμπτη διπλωμάτες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας

με επιστολή του για την πρόθεσή του να ονομάσει τον Φαγιάντ διάδοχο του Γερμανού Μάρτιν Κόμπλερ, ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού για τη Λιβύη από τον Νοέμβριο του 2015.

Ο 65χρονος Φαγιάντ χρημάτισε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (2007-2013) και υπουργός Οικονομικών δύο φορές.

Ο διορισμός του αναμένεται να ανακοινωθεί την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της πολιτικής συμφωνίας η οποία είχε συναφθεί κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη την περασμένη χρονιά αλλά δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει τον έλεγχό της στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπου κυριαρχούν δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Μάρτιν Κόμπλερ είπε χθες Τετάρτη στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι οι συνομιλίες για τις «ενδεχόμενες τροποποιήσεις» της πολιτικής συμφωνίας προχωρούν.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επικεντρώνονται στον ρόλο του στρατηγού Χάφταρ στην κυβέρνηση και την ανάγκη ενοποίησης των λιβυκών ένοπλων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ υποστηρίζεται από τη Δύση, ενώ ο αντίπαλός της Χάφταρ, ο οποίος πιστώνεται την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, διαθέτει την υποστήριξη της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έδωσε δύο ημέρες προθεσμία στα κράτη μέλη του ΣΑ για να εκφράσουν τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις ή ενστάσεις τους στον διορισμό του Σαλάμ Φαγιάντ, αν και οι διπλωμάτες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσαν ότι δεν αναμένουν η επιλογή του ΓΓ να συναντήσει αντίσταση.

Πρόκειται για τον πρώτο σημαντικό διορισμό ειδικού απεσταλμένου σε μια εμπόλεμη ζώνη από τον Γκουτέρες αφότου ανέλαβε επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, την 1η Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα