Ο millennial «εφιάλτης» που έγινε πραγματικότητα – Ποια χώρα έμεινε χωρίς internet για 48 ώρες (εικόνες)

Μια ολόκληρη χώρα έμεινε χωρίς καθόλου πρόσβαση στο internet για δύο ολόκληρες μέρες όταν ένα υποθαλάσσιο καλώδιο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Για την ακρίβεια των περιστατικών πρέπει να αναφέρουμε ότι τα προβλήματα επηρέασαν συνολικά εννέα χώρες, όμως η Μαυριτανία ήταν αυτή που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά. Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στον Independent όλα ξεκίνησαν όταν το υποβρύχιο καλώδιο ACE (African Coast to Europe),

που έχει μήκος 17.000 χιλιομέτρων κόπηκε.

H Μαυριτανία είναι… “offline”

Το καλώδιο εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι τη Νότια Αφρική και παρέχει σύνδεση στο ίντερνετ για συνολικά 22 χώρες που βρίσκονται στη δυτική ακτή της αχανούς ηπείρου.

Οι πρώτες αναφορές για προβλήματα στις συνδέσεις καταγράφηκαν στις 30 Μαρτίου, όταν το καλώδιο έσπασε κοντά στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, το Noukachott. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι «ένοχο» είναι ένα αλιευτικό σκάφος.

To σύστημα ACE με πορτοκαλί χρώμα. Πηγή: Wikipedia

Το γεγονός ότι η σύνδεση της Μαυριτανίας στο διαδίκτυο εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από το ACE οδήγησε στην πλήρη «αποσύνδεσή» της για δύο ολόκληρες ημέρες.

Σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, αντιμετώπισαν και η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία, η Γουινέα – Μπισό, η Γουινέα και η Γκάμπια ενώ μικρότερης έκτασης ζητήματα παρουσιάστηκαν και στις συνδέσεις στο Μπενίν, τη Σενεγάλη, τη Γουϊνέα του Ισημερινού, και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

«Η πιο σημαντική και μακρόχρονη διακοπή εντοπίστηκε στη Μαυριτανία, με την πλήρη αποσύνδεση να διαρκεί σχεδόν 48 ωρες, περίοδος που ακολουθήθηκε από μια μερική επανασύνδεση», εξηγεί ο Ντέιβιντ Μπέλσον, διευθυντής έρευνας και ανάλυσης στην εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Dyn.

«Οι διαφοροποιήσεις στη διάρκεια και τη σοβαρότητα μπορεί να σχετίζονται με άλλες διεθνείς διαδικτυακές συνδέσεις μέσω επίγειων καλωδίων ή δορυφόρων, που οι πάροχοι σε αυτές τις χώρες έχουν εγκαταστήσει, με αποτέλεσμα να ποικίλει ο βαθμός εξάρτησής τους από το σύστημα ACE», προσθέτει.

«Όπλο» του μέλλοντος το κόψιμο του ίντερνετ;

Από την πλευρά του, ο διευθυντής δικτύων και διεθνών υπηρεσιών της Orange, η οποία ηγείται της συνομοσπονδίας των 19 οργανώσεων που διαχειρίζονται τον ACE, δημοσίευσε μέσω twitter μια φωτογραφία του κομμένου καλωδίου, την οποία τράβηξαν οι εργαζόμενοι που πήγαν να το επισκευάσουν.

Όπως εξήγησε, πιθανότατα κάποιο αλιευτικό σκάφος φαίνεται ότι «σήκωσε» το καλώδιο από τον πυθμένα της θάλασσας και το έκοψε.

Et voici donc les photos de la coupure du câble ACE devant Nouakchott prises par le Pierre de Fermat avant réparation.
Cause probable : un chalut qui a relevé et coupé le câble et donc provoqué une panne majeure pour la Mauritanie pic.twitter.com/XNXizvBJxd

— Jean-Luc Vuillemin (@jlvuillemin) April 10, 2018

Η υπόθεση πάντως φέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα της ευκολίας με την οποία μπορεί κανείς να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις επικοινωνίες αλλά και τις οικονομίες οικονομίες ολόκληρων κρατών.

Ήδη από το 2017 ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων είχε προειδοποιήσει για το πόσο τρωτά είναι τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών. Μάλιστα είχε επισημάνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο επίθεσης από εχθρούς όπως η Ρωσία.

Εικονογράφηση της επιδιόρθωσης κομμένου καλωδίου. Πηγή: Wikipedia

Ο Sir Stuart Peach δήλωσε συγκεκριμένα ότι η δυνατότητα της Μόσχας να παρέμβει στα υποθαλάσσια καλώδια είναι δυνητικά μια «καταστροφική απειλή» για το διαδίκτυο και το παγκόσμιο εμπόριο.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, Rishi Sunak, σε αναφορά που κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2017, υποστήριζε ότι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους γάντζους που έχουν τα αλιευτικά σκάφη για να καταφέρουν «ένα χτύπημα που θα τσάκιζε το δίκτυο της Βρετανίας».

Σε κάθε περίπτωση, είτε η Ρωσία αποτελεί τη βασική απειλή της παγκόσμιας συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, είτε όχι, η πραγματικότητα είναι ότι πλέον η απειλή να παραμείνει μια ολόκληρη χώρα “offline” είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες στις ημέρες μας, καθώς ολόκληρες κρατικές οικονομίες βασίζονται σχεδόν απόλυτα στις δυνατότητες που προσφέρει η αυξημένη συνδεσιμότητα.

Πηγή: Independent

Keywords
Τυχαία Θέματα