Ο κυκλώνας Ίρμα «πνίγει» την Καραϊβική – Τουλάχιστον έξι οι νεκροί (εικόνες)

Τεράστιες οι υλικές ζημιέςΊσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο ΜαρτίνοΧιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τουςΣε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης και η ΦλόρινταΗ τροπική καταιγίδα Χοσέ και η τροπική καταιγίδα Κάτια ενισχύθηκαν σε κυκλώνες

Τουλάχιστον «έξι νεκρούς» θρηνεί το γαλλικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου μετά το πλήγμα του κυκλώνα Ίρμα, ανακοίνωσε ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ.

Storm surge from #Irma has had a major effect

on the Island of St-Martin, this image taken 55min ago from inside the eye wall! #TY Chi-Chi pic.twitter.com/OHKkJFYuKj

— #eustorm (@EUStormMap) 6 de septiembre de 2017

«Ο απολογισμός δεν είναι οριστικός. Απέχουμε πολύ από αυτό. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρούμε κι άλλους» νεκρούς, τόνισε ο νομάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η χωροφυλακή άρχισε να βγαίνει ξανά στους δρόμους το πρωί, δεν έχουμε μπορέσει, παρά τη συμμετοχή των πυροσβεστών, να εξερευνήσουμε όλα τα τμήματα του νησιού» ακόμη, συμπλήρωσε.

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο Μερ.

Τεράστιες οι υλικές ζημιές

Οι υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου ο καταστροφικός κυκλώνας Ίρμα, ένα καιρικό φαινόμενο «έντασης που δεν έχει προηγούμενο στον Ατλαντικό», είναι «τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας χθες βράδυ.

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες βράδυ κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους.

Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας λόγω του κυκλώνα, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός
του.

Η τροπική καταιγίδα Χοσέ και η τροπική καταιγίδα Κάτια ενισχύθηκαν σε κυκλώνες

Η τροπική καταιγίδα Χοσέ, η οποία κατευθύνεται προς την Καραϊβική, ενισχύθηκε σε κυκλώνα την Τετάρτη και ενδέχεται η ένταση του φαινομένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το NHC.

Τα μοντέλα των αμερικανών μετεωρολόγων πάντως υποδεικνύου ότι αυτός ο κυκλώνας θα παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα