Ο ισχυρότερος τυφώνας όλων των εποχών «χτύπησε» την Καραϊβική (εικόνες – video)

Συνοδεύεται με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώραΣε συναγερμό η ΦλόρινταΤο μήνυμα ΤραμπΚαι τρίτος κυκλώνας

Ο τυφώνας Ίρμα «χτύπησε» ήδη τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου (Σεντ Μπαρθ) και του Αγίου Μαρτίνου (Σεντ Μάρτεν), που τέθηκαν νωρίτερα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Το «μάτι» του πολύ επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα, που είναι κατηγορίας 5, δηλαδή βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα της 5βαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει στις Παρθένους Νήσους, προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

lang="en">Extreme conditions in St Martin currently as it’s being affected by #HurricaneIrma dangerous out there. RT: FB #Irma pic.twitter.com/YYcSq5NWZ3

— Dave Peter (@dave1020) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ο κυκλώνας αυτός, απέχει περίπου 225 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι «πολύ σύντομα» θα πλήξει τις Παρθένους Νήσους και θα περάσει κοντά ή ακριβώς στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στον κυκλώνα αυτόν, λέγοντας ότι οι αρχές στη Φλόριντα προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. «Παρά την κούραση» από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες, οι υπηρεσίες κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σημείωσε.
Η Ίρμα θα περάσει κοντά ή στα βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας αύριο Πέμπτη. Κατόπιν αναμένεται να πλήξει τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Η «Ίρμα», έπληξε σήμερα τη Μπαρμπούντα και απειλεί τις Αντίλλες και τη Φλόριντα. Στα νησιά Άγιος Βαρθολομαίος και Άγιος Μαρτίνος, έχει ήδη προκαλέσει «σημαντικές υλικές ζημιές», όπως έκανε γνωστό η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν. Και τα δύο νησιά βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και όλοι οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν έξω. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στα νησιά αυτά είπαν ότι έχουν ξεριζωθεί δέντρα και στέγες ξηλώθηκαν από τους ανέμους ενώ πέφτει καταρρακτώδης βροχή. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 295 χιλιομέτρων την ώρα.

#Irma – images of Saint Barts #HurricaneIrma pic.twitter.com/iUV7LuWqI8

— Kevin W. (@kwilli1046) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Και στα δύο νησιά έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και η τηλεφωνική σύνδεση σε ορισμένες περιοχές. «Οι άνεμοι ενισχύονται, το σπίτι τρέμει» αφηγήθηκε ένας 57χρονος που ζει στον Άγιο Βαρθολομαίο εδώ και 20 χρόνια και έχει βιώσει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Μια δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού RCI, που διαμένει στο ξενοδοχείο Marigot στον Άγιο Μαρτίνο, έγραψε στο Facebook ότι «είναι κλεισμένη στο μπάνιο» και ότι, μολονότι βρίσκεται στον τρίτο όροφο, «υπάρχει νερό στο δωμάτιο». Χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική», περιγράφοντας ότι το κτίριο «κουνιέται απίστευτα».

#HuracanIrma toca tierra y arrasa en islas del #Caribe (+#Fotos y #Video) #IrmaHurricane #Irma2017 #Irma https://t.co/i1ODQAEXAQ pic.twitter.com/1AbNngWbDD

— Enrique M. Gimeranez (@GimeranezEm) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στη Γουαδελούπη, κάνοντας λόγο για «ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες» και «επικίνδυνη θάλασσα».

Ο τυφώνας Ίρμα είναι ο «πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το μέγεθός του είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να καλύψει τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία μαζί.

The Moment I Saw The Damage #Irma Was Doing To Beach Plaza Hotel |..on #StMartin, I said, «oh..crap.»pic.twitter.com/zhlmV9R7Z1

— aHEMagain❌ (@aHEM_again) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Για τον κυκλώνα προετοιμάζεται και ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, στο ιδιωτικό νησί του στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. «Περιμένουμε το πέρασμα του κυκλώνα σε περίπου τέσσερις ώρες, θα καταφύγουμε στο κελάρι, κάτω από το σπίτι», έγραψε στο Twitter. Το Νέκερ είναι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin και φιλοξενεί συχνά διασημότητες αλλά και τουρίστες, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του. Ο Μπράνσον διαβεβαίωσε ότι τα κτίρια είναι ικανά να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες «αν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε έναν κυκλώνα κατηγορίας 5».

Ο Μπράνσον, που είναι γνωστός ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών, σημείωσε επίσης ότι «ένας παράγοντας κλειδί που οδηγεί στην ενίσχυση του μεγέθους των κυκλώνων είναι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο» και πρόσθεσε: «Οι ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ στο Τέξας είναι μια τραγική και δαπανηρή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής».

Bands of rain & winds picking up in #PuertoRico The island braces itself for #Irma Video from one of my long-time friends who lives there. pic.twitter.com/cDU5teaVO8

— Mayra Moreno ABC13 (@MayraABC13) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Σε συναγερμό έχει τεθεί το Πουέρτο Ρίκο που ο Ίρμα αναμένεται να χτυπήσει το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Ο Ρικάρντο Ροσέλο, κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, μιλώντας στο CNN υπογράμμισε ότι το νησί προετοιμάζεται εδώ και μία εβδομάδα. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο».

«Πρόκειται για έναν τυφώνα κατηγορίας 5 που δεν έχει υπάρξει παρόμοιός του ποτέ στο παρελθόν, συνεπώς κύριο μέλημά μας είναι να οι κάτοικοι να παραμείνουν ασφαλείς», πρόσθεσε. «Οι πλημμύρες είναι η κύρια ανησυχία μας. Είδαμε τι συνέβη με τον τυφώνα Χάρβεϊ (σ.σ.: που έπληξε το Τέξας τις προηγούμενες ημέρες) και ότι η κύρια αιτία θανάτων ήταν οι πλημμύρες. Αλλά και ο άνεμος μάς προβληματίζει. Οι άνεμοι της κατηγορίας 5 είναι πολύ δυνατοί -στην πραγματικότητα, είναι η ταχύτητα με την οποία απογειώνεται ένα αεροσκάφος. Εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ ισχυροί οι άνεμοι, κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ στο Πουέρτο Ρίκο».

Το NHC σημείωσε ότι ο τυφώνας θα πλήξει τη Φλόριντα το Σάββατο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitterQ

«Παρακολουθώ τον Τυφώνα στενά. Η ομάδα μου, που έκανε -και συνεχίζει να κάνει- σπουδαία δουλειά στο Τέξας, βρίσκεται ήδη στη Φλόριντα. Καμία ανάπαυση για τους κουρασμένους!»

Watching Hurricane closely. My team, which has done, and is doing, such a good job in Texas, is already in Florida. No rest for the weary!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο Τυφώνας φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό!»

Hurricane looks like largest ever recorded in the Atlantic!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Heavy Rain

– Strong Winds

Storm Surge

– Catastrophic!!#Hurricane#Irma
Caribbean
Category 5
St. Martin pic.twitter.com/8wMR5HO5kT

— Darren Oatway (@DarrenOatway) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Οι κάτοικοι της Φλόριντα ετοιμάζονται για τη «θεομηνία»

Ο Ίρμα είναι πιο ισχυρός από τον Χάρβεϊ που έπληξε πρόσφατα το Τέξας και τη Λουιζιάνα, αφήνοντας πίσω στου 42 νεκρούς και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πλήξει το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή και ίσως και τη Φλόριντα.

Και τρίτος κυκλώνας

Παράλληλα μία νέα τροπική καταιγίδα, το τρίτο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στον Ατλαντικό μετά τον κυκλώνα «Ίρμα» και και την τροπική καταιγίδα «Χοσέ» σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Η «Κάτια«, όπως ονομάστηκε το φαινόμενο, απέχει 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και θα μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει τα παράλια, στη Βερακρούζ.

The center of Puerto Rico Now we are starting to receive stronger winds and a lot of rain #Irma #IrmaHurricane #PuertoRico pic.twitter.com/lQUZUqaGeu

— Yomar Sanes (@SanesYomar) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Οι καταζητούμενοι και οι σεξουαλικοί παραβάτες δεν θα γίνονται δεκτοί στα καταφύγια όπου θα φιλοξενούνται οι κάτοικοι, όταν ο Ίρμα πλήξει τη Φλόριντα προειδοποίησε σήμερα ένας σερίφης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Αν αναζητήσετε καταφύγιο, σας προειδοποιούμε: αστυνομικοί θα βρίσκονται σε κάθε καταφύγιο για να ελέγχουν την ταυτότητά σας. Οι σεξουαλικοί παραβάτες δεν θα γίνονται δεκτοί» έγραψε στο Twitter ο Γκρέιντι Τζαντ, ο σερίφης της κομητείας Πολκ. «Αν είστε καταζητούμενος, θα σας συνοδεύσουμε με μεγάλη μας χαρά στο ασφαλές και καλά φυλασσόμενο καταφύγιο της φυλακής της κομητείας Πολκ«, πρόσθεσε.

Στο διαδίκτυο, πολλοί χρήστες καταδίκασαν έντονα τις δηλώσεις αυτές του σερίφη, κατηγορώντας τον ότι θέλει να επωφεληθεί από τον κυκλώνα για να κάνει συλλήψεις. Άλλοι σχολίασαν ότι ο Τζαντ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους που κατηγορούνται για ήσσονος σημασίας αδικήματα, όπως για οδικές παραβάσεις, οι οποίοι μπορεί να φοβηθούν να πάνε στα καταφύγια.

Όμως ο σερίφης επέμεινε στη στάση του: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούν αθώα παιδιά μέσα σε ένα καταφύγιο μαζί με σεξουαλικούς παραβάτες. Τελεία και παύλα«.

The five Hurricane Categories #Irma #IrmaHurricane pic.twitter.com/8YkRBEeioz

— Marc (@USAMensaDropout) 6 Σεπτεμβρίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > altsantiri
Καραϊβική,karaiviki