Νίκος Κούρκουλος: 10 χρόνια χωρίς τον μεγάλο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου (εικόνες – video)

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον χαμό του Νίκου Κούρκουλου.

Μετά από μάχη με τον καρκίνο φεύγει νικημένος στις 30 Ιανουαρίου του 2007 σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Μπορεί να υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός ωστόσο δεν ήταν όνειρό του καθώς ασχολήθηκε τυχαία με την υποκριτική. Μέχρι τότε ήταν ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και από σύμπτωση πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός όπως είχε πει ο ίδιος.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, από την οποία αποφοίτησε

το 1958. Την πρώτη θεατρική του εμφάνιση έκανε στο έργο «H κυρία με τις καμέλιες» με τον θίασο Λαμπέτη – Xορν (1958-59). Διέγραψε μια σπουδαία καριέρα ενώ υπήρξε από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ της γενιάς του.

Στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και «χαραγμένο» στις μνήμες μας έχει μείνει η σκηνή της ταινίας «Γυμνοί στους δρόμους» που έβαζε φωτιά στα υπάρχοντά του.

Οι θαυμάστριες έκαναν ουρές έξω από τους κινηματογράφους για να τον δουν καθώς «έκαιγε» καρδιές. Στις αρχές της δεκατίας του ΄60 γνωρίζει τη βοηθό σκηνοθέτη, Μελίτα Κοτσογιάννη και εντυπωσιάζεται. Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι και ο έρωτας ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν η γοητευτική κοπέλα χτύπησε την πόρτα του στο καμαρίνι του θεάτρου ΡΕΞ, για να τον συγχαρεί για την ερμηνεία του στην παράσταση «Η γειτονιά των Αγγέλων», όπου έπαιζε με την Τζένη Καρέζη. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο Νίκος Κούρκουλος και η Μελίτα παντρεύτηκαν το 1966, την περίοδο που ξεκίνησε να γυρίζεται η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Κουμπάρος ήταν ο ηθοποιός και συγγραφέας Νότης Περγιάλης.

Απέκτησαν δύο παιδιά τον Άλκη και τη Μελίτα. Ενώ με τη σύζυγό του δούλεψαν μαζί και δημιούγησαν το θέατρο Κάππα.

Το καλοκαίρι του 1986 συναντάει τη Μαριάννα Λάτση και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. «Κάνω έτσι και παγώνω… Ξαφνικά βλέπω ένα πλάσμα να ανεβαίνει τις κερκίδες και αυτό ήταν», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Εκείνη παίρνει διαζύγιο έναν χρόνο μετά από τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα ενώ διαζύγιο ζητάει και ο ηθοποιός από τη σύζυγό του, Μελίτα.

Ζουν έναν μεγάλο έρωτα και αποκτούν την Εριέττα και τον Φίλιππο και παντρεύονται πολλά χρόνια αργότερα μετά τον θάνατο του Γιάννη Λάτση καθώς μέχρι τότε εκείνος ήταν αντίθετος στο να παντρευτούν.

Το 1994 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικού Θεάτρου. Ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ «Βίρα τις άγκυρες» των Β. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Το 2001 του διεγνώσθη καρκίνος στορινοφάρυγγα αλλά εκείνος δεν το βάζει κάτω. Έχει τα παιδιά του, τη σύζυγό του και αγωνίζεται για το Εθνικό θέατρο.

Το 2004 η μεγάλη του κόρη του κάνει ένα μεγάλο δώρο, την εγγονή του που είναι η τελευταία γυναίκα της ζωής του.

Το 2007 φεύγει μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο σκορπώντας θλίψη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του το Εθνικό Θέατρο διοργάνωσε μαι εκδήλωση στη μνήμη του για την προσφορά του στο Θέατρο και με αναφορές στη ζωή του.

Το αφιέρωμα θα γίνει τη Δευτέρα 30/01, την ημερομηνία που έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια πριν. Η εκδήλωση θα γίνει στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίνου στις 8 το βράδυ και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Ο Γιώργος Ζώης, γνωστός κινηματογραφιστή θα παρουσιάσει ένα φιλμ που έχει ετοιμάζει με τη ζωή και τη δουλειά του Νίκου Κούρκουλου στο οποίο μιλούν συνεργάτες του και θα υπάρχουν στιγμιότυπα από τη ζωή του.

Στο αφιέρωμα θα μιλήσουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπήρξε και στενή συνεργάτης του, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Keywords
Τυχαία Θέματα