Νέο μήνυμα στην Τουρκία από Παυλόπουλο: Υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή ευρωπαϊκής προοπτικής της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε νέο μήνυμα προς την Τουρκία, από την Ιρλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη. «Η Άγκυρα υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής προοπτικής της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για όλες τις ενέργειες της Τουρκίας σε Μεσόγειο, Αιγαίο, αλλά και για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Κατά

την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο ομόλογός του, Μάικλ Χίγκινς, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως σημείωσε, «οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η χώρα μας στην περιοχή μας, και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές».

Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ότι πρέπει να γνωρίζει πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αναφέρθηκε και σε απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της Άγκυρας κάνοντας λόγο:

Πρώτον, για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στη Συρία. Δεύτερον, για τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η οποία, όπως σημείωσε, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, παραβιάζει και τη σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και, τρίτον, για τη στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σύνορα, την Επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που είναι και σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επανέλαβε, άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο, όπως παρατήρησε, «κατά διεθνή μάλιστα ομολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο».

Κατά την αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία και αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο φιλίας και συνεργασίας, στο οποίο κινούνται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας.

Πηγή: Νέο μήνυμα στην Τουρκία από Παυλόπουλο: Υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή ευρωπαϊκής προοπτικής της - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα