Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με ελιγμούς κοντά στη Χίο – Τι αναφέρει το Λιμενικό (εικόνα)

Τουρκικό σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και εμπόδισε σκάφος του λιμενικού να διασώσει μετανάστεςΟι Τούρκοι είχαν νωρίτερα αφήσει τη βάρκα με τους μετανάστες να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδαταΤι αναφέρουν ανώτατα στελέχη του Λιμενικού

Σε ακόμη μια πρόκληση φέρεται ότι προχώρησε η Τουρκία τη Μεγάλη Τετάρτη, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, στη Χίο.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη με το

τουρκικό σκάφος και το σκάφος του Λιμενικού.

Όπως μεταδίδει το politischios.gr, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο δεν απέτρεψε την είσοδο της λέμβου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεκίνησε απειλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611, που επίσης, βρισκόταν στην περιοχή.

Παράλληλα, πηγές του λιμεναρχείου Χίου, τις οποίες επικαλείται η τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr, αναφέρουν ότι σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής με πρόσχημα ότι βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα πλησίασε τα ελληνικά σκάφη, παρεμποδίζοντας στην ουσία την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης.

Από την άλλη, ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος διαψεύδουν ότι υπήρξε απόπειρα εμβολισμού του σκάφους.

«Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερα στελέχη του ΛΣ.

Διευκρίνισαν, ότι το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Άμεσα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος. Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέφτασαν στο νησί πάνω από 200 πρόσφυγες, ενώ επί ένα τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών ήταν μηδενικές.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ/ΜΠΕ, astraparis.gr, politischios.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα