Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου μπροστά στον Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας

Προκλητικός ήταν για μία ακόμα φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις κινήσεις της Άγκυρας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Την ίδια ώρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε

την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», ενώ κάλεσε για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπενθυμίζεται πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφτεί την Αθήνα την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.

Οι δυο άνδρες μίλησαν, λοιπόν, για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τους S-400, αλλά και τις πολεμικές ενέργειες ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν λόγω των όσων έχουν συμβεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σημειώνεται ότι η Αρμενία έχει καταγγείλει ότι η Τουρκία κατέρριψε μαχητικό της.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile basın açıklaması düzenledi. Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına ilişkin Ermenistan’ın savaş suçu işlediğini söyleyen Çavuşoğlu, “30 yıldır maalesef bu sorunun çözümü konusunda somut hiçbir öneri gelmedi.” dedi. pic.twitter.com/F3YWmj43HR

— Hürriyet.com.tr (@Hurriyet) October 5, 2020

Στη συνάντηση διάρκειας 90 λεπτών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν απέφυγε, πάντως, την «εμπρηστική» ρητορική ειδικά στα θέματα με την Ελλάδα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» με σαφείς αιχμές, δηλαδή, κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας» προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.

«Βλέποντας τον κίνδυνο σύγκρουσης, το ΝΑΤΟ πήρε μία πρωτοβουλία. Ήμασταν θετικοί και την υποστηρίξαμε αυτή την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή. Παρακολουθήσαμε όλες τις συναντήσεις και κάναμε υποστηρικτικές δηλώσεις για τον Γενικό Γραμματέα. Στην αρχή η Ελλάδα είχε αρνητική στάση, αλλά τώρα βλέπουμε πως συμμετέχει και είμαστε ευτυχείς», υπογράμμισε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει συμφωνία για μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

TC Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.
Görüşmede,Doğu Akdeniz,Suriye,Afganistan,Irak,Libya&Ermenistan’ın saldırganlığı konuları ele alındı.
Sayın Bakanımız Görüşme sonrası ortak Basın toplantısına katıldı. pic.twitter.com/uKFWsqDBUJ

— Mevlüt Çavuşoğlu Fan (@FanMevlut) October 5, 2020

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τους S-400. Υποστήριξε ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να αγοράσει Patriot εξηγώντας σύμφωνα με τη Daily Sabah ότι οι S-400 ήταν λύση ανάγκης.

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε με ικανοποίηση τη γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε κρίση. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».  Για τους S-400, υποστήριξε ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη κι έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S400 και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Bakan Çavuşoğlu ile görüştü https://t.co/juV5b1UZ1z pic.twitter.com/WpHRdFfPUw

— Alanya Time Haber (@alanyatimehaber) October 5, 2020

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο γγ της Συμμαχίας υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεράμυνά της έναντι πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία κι αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Όπως είπε, «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», «είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω». Ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως «ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου» τόνισε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, κατά τις συνομιλίες τους οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία και την απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας: Το Yavuz επέστρεψε για εργασίες συντήρησης

Mε καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τελικά ότι το γεωτρύπανο «Yavuz» επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για λόγους συντήρησης. Με μία ανακοίνωση, παρόμοια με εκείνη για το ερευνητικό «Oruc Reis», υποστηρίζει ότι επέστρεψε για εργασίες συντήρησης, ανεφοδιασμού και προετοιμασίας της επόμενης αποστολής του.

«Ολοκληρώνοντας τις εργασίες που ξεκίνησε στο τεμάχιο Σελτσούκος-1 στις 24 Απριλίου, το γεωτρύπανο “Yavuz” επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού για προετοιμασία της επόμενης αποστολής του και για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού.

Μετά τις προετοιμασίες στο λιμάνι, το “Yavuz” θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις του σε νέα τοποθεσία», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

Yavuz Sondaj Gemisi, 24 Nisan’da Selçuklu-1 kuyusunda başladığı çalışmalarını tamamlayarak, bir sonraki görevine hazırlık, bakım ve ikmal işlemleri için Taşucu Limanı’na döndü.

Liman’daki hazırlık faaliyetlerinin ardından, Yavuz yeni lokasyonda sondaj faaliyetine devam edecek. pic.twitter.com/ZyFkPqEja9

— Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (@TCEnerji) October 5, 2020

Ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Δευτέρα (05/10) για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στον αποσχισθέντα θύλακο του νοτίου Καυκάσου.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από τη Συμμαχία να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά οι κάτοικοι και οι ηγέτες της είναι Αρμένιοι.

Κατά την ένατη ημέρα των μαχών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν αμφότερες για επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.

Μιλώντας δίπλα στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η Τουρκία έχει καταδικάσει την αρμενική κατοχή, όπως την αποκαλεί, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει διακηρύξει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να καλέσει για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.

Mevlüt Çavușoğlu a susținut o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO Stoltenberg #trtromana https://t.co/NxIjLJaUze https://t.co/kNCV52sQp2

— TRTROMANIAN.COM (@trtromaniancom) October 5, 2020

«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια», είπε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε:

«Όλοι, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσει για την επίλυση του προβλήματος αυτού βάσει των διεθνών νόμων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, με την άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από την περιοχή αυτή».

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έφθασαν στο χειρότερο επίπεδο από τα χρόνια του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα