Νέα εμπόδια των δικαστικών στη Δικαιοσύνη – Ζητούν παράταση στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο

Για παραβίαση της νομοθεσίας που ορίζει τον χρόνο διαβούλευσης ενός σχεδίου νόμου κάνει λόγο η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, τέθηκε σε διαβούλευση για διάστημα μόλις πέντε ημερών.

«Η ανάρτηση του νομοσχεδίου έγινε στις 28-12-2017 (ώρα 17:12) ενώ ως καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης

ορίστηκε η 2α Ιανουαρίου 2018. Κατά συνέπεια, ο συνολικός χρόνος της διαβούλευσης προσδιορίστηκε στις πέντε ημέρες», σχολιάζουν σε ενακοίνωσή τους οι δικαστές και υπενθυμίζουν ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση των νομοσχεδίων μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opengov.gr ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων, βάσει των διατάξεων του σχετικού νόμου, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

«Παρέκκλιση από τα παραπάνω όρια», (σύντμησης ή παράταση των προθεσμιών), συγχωρείται μόνον εφόσον ο υπουργός παραθέσει επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να μνημονεύονται στη σχετική έκθεση που συνοδεύει τη ρύθμιση», αναφέρουν οι δικαστές και προσθέτουν:

«Παρά ταύτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις πέντε (05) ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους. Κατά συνέπεια», επισημαίνουν οι δικαστές «στην περίπτωση του επίμαχου νομοσχεδίου έχει υπάρξει ευθεία παραβίαση των διατάξεων» του σχετικού νόμου.

Τέλος, οι δικαστές θεωρούν επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας για την δημόσια διαβούλευση «τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018, όπως ορίζει ο Νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι την δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα