«Μοιραία» γυναίκα η «πρώτη κυρία» της Ζιμπάμπουε για τον 93χρονο πρόεδρο

“Μοιραία” για τον 93χρονο, πρώην, πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αποδείχτηκε η σύζυγός του.

Η ίδια έλεγε ότι ήταν μια “χωριάτισσα” που στάθηκε τυχερή και την επέλεξε ο αρχηγός του κράτους. Η (πρώην) πρώτη κυρία της Ζιμπάμπουε, Γκρέις Μουγκάμπε, αποκάλυψε με καθυστέρηση μια άσβεστη δίψα για την εξουσία, η οποία έσπρωξε τελικά στον γκρεμό το καθεστώς του συζύγου της.

Η 52χρονη Γκρέις, πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, θεωρείτο για αρκετά χρόνια ως μια ματαιόδοξη, επιπόλαιη γυναίκα χωρίς κανένα ενδιαφέρον

για την πολιτική. Επωφελούμενη όμως από την εύθραυστη υγεία του γηραιού συζύγου της, επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της εξουσίας και δεν έκρυβε πλέον τη λαχτάρα της να συνεχίσει τη δυναστεία Μουγκάμπε και κάποια μέρα να τον διαδεχτεί στην προεδρία.

“Ήμουν πολύ νέα όταν ξεκίνησα τη ζωή μου με τον πρόεδρο Μουγκάμπε. Αλλά εκείνος ήταν υπομονετικός μαζί μου και αφιέρωσε χρόνο για να με κάνει τη γυναίκα που είμαι σήμερα” δήλωσε η ίδια το 2012, αναφερόμενη στα πρώτα βήματά της στον πολιτικό στίβο.
Το να φέρει το όνομα Μουγκάμπε ωστόσο δεν της διασφάλιζε την ανάδειξή της στο ανώτατο αξίωμα. “Η προεδρία δεν μεταδίδεται με το σεξ” υπενθύμιζε το περασμένο Σάββατο ένα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές στις ιστορικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα με αίτημα την αποχώρηση του “Παππού” και της “Λαίδης Γκάγκα”.

Αντιθέτως, η υπέρμετρη φιλοδοξία της ήταν εκείνη που της κόστισε, όπως εκτιμά ο Σάντρακ Γκούτο, του Πανεπιστημίου Νοτίου Αφρικής. Όπως είπε ο καθηγητής, το μόνο που πέτυχε ήταν “να επιταχύνει την πτώση του άνδρα της” με την αποπομπή, πριν από δύο εβδομάδες, του κυριότερου αντιπάλου της για την εξουσία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα