Μήνυμα Πούτιν σε Μέρκελ και Μακρόν: Απαράδεκτη οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στη Λευκορωσία (video)

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα ήταν απαράδεκτες, δήλωσε την Τρίτη (18/08) το Κρεμλίνο. Το ίδιο έπραξε και με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Οποιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία,

είπε ο Πούτιν στη Μέρκελ σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ηγέτης της Λευκορωσίας, απένειμε την Τρίτη (18/08) παράσημα για «άμεμπτη υπηρεσία» σε αξιωματούχους επιβολής του νόμου που τον βοήθησαν να καταστείλει διαδηλωτές που απαιτούν την αποχώρησή του τις τελευταίες δέκα ημέρες.

As EU talks sanctions, Putin warns Merkel & Macron foreign interference in Belarus’ affairs is ‘unacceptable’ & could backfire — RT Russia News https://t.co/Mdj1BrwT23

— Alex (@very_alex) August 18, 2020

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της χώρας θα ήταν απαράδεκτες, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ταχύτερη διευθέτηση της κρίσης στην Λευκορωσία, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στην Λιβύη. «Συνεχίστηκε η αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα της λιβυκής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Λευκορωσία: Επικοινωνία γερμανικής κυβέρνησης με την υποψήφια πρόεδρο Σβ. Τιχανόφσκαγια

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι το Βερολίνο κατάφερε να έρθει σε επαφή με την πρώην υποψήφια για την προεδρία στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μεταδίδει το πρακτορείο «Ria Novosti».

«Ναι, τέτοια επαφή έγινε» δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στο Βερολίνο, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση δημοσιογράφων.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο, παρέμεινε άγνωστο σε ποιο επίπεδο έγινε η επαφή αυτή και ποιο ήταν το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.

Tweet Tweet

Spend that much money with Russia and one would think Germany would get a nicer message from Putin.

I imagine most Americans can’t find Belarus on a map, even with Google help. https://t.co/qbWrOQxAFO

— The Bird (@TX_MockingBird) August 18, 2020

Σαρλ Μισέλ – Πούτιν συζήτησαν για την κατάσταση στην Λευκορωσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την Τρίτη (18/08) και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την κατάσταση στην Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο Τwitter, ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει ως θέμα την κατάσταση στην Λευκορωσία.

«Μόλις συζήτησα την κατάσταση στην Λευκορωσία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι «μόνο ένας ειρηνικός και πράγματι ειλικρινής διάλογος μπορεί να λύσει την κρίση στην Λευκορωσία». Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι είναι απαράδεκτες οι πιέσεις στην ηγεσία της Λευκορωσίας.

Germany pushes back against Putin about Belarus https://t.co/wM43g1EGav

— Massimo Faggioli (@MassimoFaggioli) August 18, 2020

Πούτιν και Λουκασένκο είχαν μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την Τρίτη (18/08) την τρίτη κατά σειρά τηλεφωνική συνομιλία, σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ενώ οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις συνεχίζονται μετά τις προεδρικές εκλογές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Belta» της Λευκορωσίας.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Λουκασένκο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο (15/08) και την Κυριακή (16/08), και η Μόσχα πρότεινε στο Μίνσκ στρατιωτική υποστήριξη εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Have to be rooting for the courageous and long suffering people of Belarus right now.

They’ve never had protests anything like this before. pic.twitter.com/2HMgNdr9jO

— ian bremmer (@ianbremmer) August 16, 2020

Λαβρόφ: Επέστησε την προσοχή στον Μάας στις έξωθεν απόπειρες αποσταθεροποίησης στην Λευκορωσία

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ που είχε προηγηθεί, επέστησε στον συνομιλητή του την προσοχή για έξωθεν απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Λευκορωσία.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία υπό το φως των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν εκεί, εκφράζοντας την ελπίδα για την ταχύτερη εξομάλυνση της κατάστασης».

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίσθηκε ότι είναι απαράδεκτες οι οιεσδήποτε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες, επεστήθη στη Γερμανία ως προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προσοχή στις έξωθεν απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην αδελφή αυτή για τη Ρωσία χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass, sputnik, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα