Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18» οι προσαχθέντες από την Αντιτρομοκρατική

Ανάμεσα στους προσαχθέντες και μέλη των «Ανένταχτων Μαίανδριων Εθνικιστών»Οι αστυνομικοί εισέβαλαν ταυτόχρονα σε έξι σπίτια ατόμων, τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε συγκεκριμένη ομάδα της ακροδεξιάς

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε περιοχή της Αττικής αλλά και σε πόλη της βορείου Ελλάδος, για την εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18 Hellas».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν έξι άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων «Combat 18» και «Ανένταχτων Μαίανδριων Εθνικιστών».

Οι αστυνομικοί εισέβαλαν

ταυτόχρονα σε έξι σπίτια ατόμων, των οποίων εξετάζεται η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και εμπρησμούς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, οι ύποπτοι είχαν συγκροτήσει ομάδα κρούσης και έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 15 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών. Μεταξύ των ενεργειών τους συγκαταλέγεται και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, πριν από περίπου τρία χρόνια.

Η υπόθεση δεν σχετίζεται με την επίθεση χρυσαυγιτών στην «Φαβέλα» στις 25 Φεβρουαρίου από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Όμως, έγινε παράλληλα γνωστό ότι ταυτοποιήθηκε ένας ύποπτος για το χτύπημα στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Πειραιά, καθώς αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες.

Το προφίλ και η δράση της «Combat 18» στη Βρετανία

Η βρετανική νεο-ναζιστική οργάνωση «Combat 18», ιδεολογικές ρίζες στην οποία φαίνεται ότι έχει η «Combat 18 Hellas», έχει συνδεθεί τη δεκαετία του 1990 με τρομοκρατικές ενέργειες, βία και εμπρηστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC Panorama, πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης περιέγραψε την «Combat 18» ως «κατ’ ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό.

Έμπνευση για το όνομά της αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ καθώς το «18» αφορά στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του Χίτλερ.

Η οργάνωση φέρεται να συστάθηκε το 1992 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τράβηξε πολύ νωρίς την προσοχή των βρετανικών αρχών λόγω των απειλών κατά μεταναστών, μελών εθνικών μειονοτήτων και αριστερών. Μάλιστα, το 1992 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Redwatch», το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων. Ακόμη, η «Combat 18» είναι κατά της εκλογικής διαδικασίας.

Παρότι η προέλευση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης τοποθετείται στην Βρετανία, φέρεται να συνδέεται και με κινήματα στις ΗΠΑ, ενώ η δράση της φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σήμερα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Πληροφορίες από: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα