Με σταθερά βήματα προχωρά η αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ – Με «μπλόκο» απειλούν δυο αλβανικά κόμματα

Tο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει πάρει προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει τα σχέδια συνταγματικώ
rν τροπολογιώνΗ κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη των τροπολογιώνΖάεφ: Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την διαδικασία με προσεκτικό τρόποΣε κίνδυνο η πλειοψηφία των 2/3 λόγω των απαιτήσεων από τα αλβανικά κόμματα

Με γοργά, αλλά προσεκτικά βήματα προχωρά η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τις απαραίτητες διαδικασίες, μετά το «ναι» από το σκοπιανό Κοινοβούλιο στις αλλαγές της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει

η Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που «πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλούν δύο μικρά αλβανικά κόμματα.

Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη των τροπολογιών

Όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», ο Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της γείτονας χώρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά σε ό,τι αφορά την σύνταξη των σχεδίων τροπολογιών (draft-amendments) του Συντάγματος, προκειμένου να τα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατόν», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία.

«Εργαζόμαστε εντατικά επί των συνταγματικών τροπολογιών, αλλά δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτής διαδικασίας. Όπως γνωρίζετε, θέλουμε να συντομεύσουμε το χρονοδιάγραμμα όσο περισσότερο γίνεται, προωθώντας τις τροπολογίες στην Βουλή το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Μποσνιάκοφσκι, σύμφωνα με και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές στην σύνταξη των τροπολογιών.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει πάρει προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Ζάεφ: Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την διαδικασία με προσεκτικό τρόπο

Από την πλευρά του, την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς που προχωράει η διαδικασία εξέφρασε ο σκοπιανός πρωθυπουργός. Ειδικότερα. σνέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής και ότι ήδη από την πρώτη φάση υπήρξε μία μικρή σύντμηση της διαδικασίας καθώς οι προβλεπόμενες προθεσμίες δεν εξαντλήθηκαν. Σημείωσε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους βουλευτές και την πορεία της συζήτησης. «Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την διαδικασία με προσεκτικό τρόπο», είπε ο Ζάεφ.

Σε κίνδυνο η πλειοψηφία των 2/3 λόγω των απαιτήσεων από τα αλβανικά κόμματα

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Balkan Insight, η εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πιθανότατα να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της απαίτησης δύο μικρών αλβανικών κομμάτων ώστε η Αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά.

Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα και εξαρτούν τις ψήφους που διαθέτουν από την αλλαγή αυτή.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε» σχολίασε την Τετάρτη ο βουλευτής Φαντίλ Ζεντέλι του BESA.

Keywords
Τυχαία Θέματα