«Μας χτυπούσαν με κράνη και η αστυνομία δεν εκανε τίποτα», λέει ο φίλος του Φύσσα

Για 73η μέρα συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα στο Εφετείο, η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων των συνηγόρων στον οδηγό του περιπολικού Δ. Βίντση και την κατάθεση του φίλου του Παύλου Φύσσα, Ηλία Κοντονικόλα.

Το δικαστήριο είχε διακόψει την Παρασκευή, την ώρα που στο βήμα κατέθετε ο αρχιφύλακας – οδηγός του περιπολικού που έσπευσε στην περιοχή, Διαμαντής Βίντσης.

Στην αίθουσα βρίσκονται μόνο 7 από τους κατηγορουμένους.

Ο μάρτυρας που δεν θυμάται

τίποτα…

Μετά την επισήμανση της προέδρου και της εισαγγελέα, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στον μάρτυρα αστυνομικό ότι κινδυνεύει να διωχθεί για ψευδορκία, η σημερινή του κατάθεση χαρακτηρίστηκε από μια μόνο φράση: «Δεν θυμάμαι».

Ο Διαμαντής Βίντσης, συνέχισε σήμερα την κατάθεσή του, απαντώντας στις περισσότερες ερωτήσεις με τη φράση: «Δεν θυμάμαι», «Ό,τι έχω πει στην κατάθεσή μου».

Η στάση του μάρτυρα προκάλεσε πολλές φορές αυστηρά σχόλια για την «άσχημη κατάσταση της μνήμης του», αλλά και την ειρωνεία της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη που του ανέφερε πως η συνεισφορά του στη δίκη δεν είναι τίποτε άλλο πλην του «δεν θυμάμαι».

Η κ. Λεπενιώτη μάλιστα, κάποια στιγμή που ο μάρτυρας δεχόταν ερωτήσεις και ακούγονταν ψίθυροι στο ακροατήριο είπε με ειρωνική διάθεση: «Κάντε ησυχία να ακούσουμε τι λέει ο μάρτυρας, να ενημερωθούμε».

Ο αστυνομικός επικαλέστηκε πολλές φορές εξεταζόμενος τις αρχικές του καταθέσεις, με αποτέλεσμα να δεχθεί την επίπληξη της προέδρου. «Αν ήταν έτσι, θα διαβάζαμε απλώς την κατάθεση σας δεν θα σας καλούσαμε εδώ» του είπε.

Ο αστυνομικός κάποια στιγμή, λόγω σχολίου που έγινε από την Πολιτική Αγωγή, ως προς την μνήμη του, αντέδρασε και δήλωσε πως «θέλει να φύγει, γιατί τον προσβάλλουν».

Ο συνήγορος πολ. αγωγής Σαπουντζάκης ρωτά τον μάρτυρα: πόσο ετών είστε;

Μάρτυς: 51…

Σαπουντζάκης: Το Αλτσχάιμερ δεν ξεκινά σε τέτοιες ηλικίες….πως γίνετε να μην θυμάστε τίποτα;

Στον αστυνομικό επιδείχτηκε χάρτης της περιοχής που συνέβησαν τα γεγονότα το βράδυ της δολοφονίας και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την πλευρά της οικογένειας του μουσικού.

Ανδρέας Τζέλλης: Αφού το σήμα σας έλεγε ότι έπρεπε να πάτε Παναγή Τσαλδάρη 60, γιατί δεν πήγατε εκεί, στο 60;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι ακριβώς…

(…)

Τζέλλης: ο κόσμος πως ήταν (μετά το μαχαίρωμα);

Μάρτυς: ο κόσμος ήταν αλλόφρων, μας έλεγαν διαρκώς να καλέσουμε ασθενοφόρο.

Τζέλλης: Ρωτήσατε γιατί;

Μάρτυς: Όχι, δεν ρώτησα.

Τζελλης: Τι μάθατε ότι έγινε εκείνο το βράδυ τελικά;

Μάρτυς: Μια δολοφονία, ό,τι είπε η τηλεόραση. Ο κ. Ρουπακιάς και ο κ. Φύσσας…

Πρόεδρος: Έτσι είπε η τηλεόραση; Πώς ο κ. Ρουπακιάς κατάφερε χτυπήματα στον κ. Φύσσα;

Μάρτυς: Εν καιρώ, έτσι μάθαμε.

Απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής γιατί φέρει όπλο, αφού ο ίδιος χαρακτήρισε τον ρόλο του ως «ταξιτζη», ο κ.Διαμαντης απάντησε: «δεν είπα πως οδηγώ μόνο… Επιλαμβάνομαι και εγώ σε μερικά σήματα…»

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδε για πρώτη φορά τον Ρουπακιά στο πίσω κάθισμα, στο περιπολικό, και τον θυμόταν, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου που δήλωσε την κατάπληξή της: «Προχθές είπατε με μεγάλη άνεση ότι αναγνωρίσατε τον Ρουπακιά. Ήταν νύχτα, καθόταν πίσω, και εσείς που δεν θυμάστε και πολλά, συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του;»

Στην αίθουσα του δικαστηρίου προσέρχονται οι μάρτυρες Ηλίας Κοντονικόλας και Χρυσούλα Ρουπακιά.

Ο φίλος του Παύλου Φύσσα

Ξεκίνησε η κατάθεση του φίλου του Παύλου Φύσσα Ηλία Κοντονικόλα.

«Εκείνη τη στιγμή πέρασαν 2 μηχανές ΔΙΑΣ δικάβαλα και μετά πέρασε το αυτοκίνητο το ΝΙΣΑΝ το ασημένιο (σ.σ. το αυτοκίνητο του Ρουπακιά) Εγώ σκέφτηκα ότι κάτι θα γίνει. Από τη στιγμή που μου είπαν τα παιδιά ότι κάτι γίνεται, φοβήθηκα, πίστευα ότι θα μας επιτεθούν. Δεν σταματήσαμε τις ΔΙΑΣ, λέγαμε να πάμε εκεί που είναι οι καφετέριες, στην κεντρική πλατεία ας πούμε , για να είμαστε πιο ασφαλείς. Δεν αντιλήφθηκα κάποιο άτομο να πηγαίνει από τη μια παρέα στην άλλη. Μετά αντιλήφθηκα το αυτοκίνητο το ασημί να έρχεται από Σαλαμίνος και από πίσω του 6-7 μηχανάκια δικάβαλα, με μαυροφορεμένους, κράνη, όλοι σχεδόν φορούσαν κράνη». Λέει ο μάρτυρας στην αρχή της κατάθεσής του.

Οι επιθέσεις που δέχτηκαν

«Ο οδηγός μας ρώτησε »πού είναι η Κεφαλληνίας», ο Παύλος του λέει, »εδώ είσαι» και του κάνει νόημα με το χέρι ότι έφτασε» προσθέτει ο Κοντονικόλας και συνεχίζει:

«Σταματήσαν μες στην Κεφαλληνίας και εκεί αρχίσαμε να ακούμε φωνές, κραυγές, θα σας γ@μήσουμε, ελάτε εδώ κότες…

Ο Παύλος μας είπε »τρέχουμε τώρα τρέχουμε» και μετά εμφανίστηκαν καταπάνω μας βασικά, άρχισαν να μας κοπανάνε.

Μας κυνήγησαν, πάνω μου εμένα πέσανε 3 άτομα σίγουρα. Μείναμε στο τέλος εγώ ο Παύλος, και ο Μελαχροινόπουλος.

Μας χτύπησαν με κράνη, με μπουνιές, με κλωτσιές. Μας χτύπησαν με κράνη, εμένα με χτύπησαν στο κεφάλι με ένα κράνος, έπεσα κάτω, μου έδωσαν κλωτσιά στα πλευρά και έπεσα στη τζαμαρία, μετά ο Δημήτρης ήρθε να με βοηθήσει και ένας πήδηξε πάνω του και τον χτύπησε στην πλάτη και είδα με την άκρη του ματιού μου τον Παύλο ότι τον χτύπαγαν 3. Στο Μελαχροινόπουλο, πήδηξε ένας στον αέρα και του έδωσαν κλωτσιά στην πλάτη. Με τον Παύλο ασχολήθηκαν 4 άτομα, όχι οι ίδιοι με εμένα, ήταν 8 άτομα τουλάχιστον».

Ο μάρτυρας συνεχίζει και περιγράφει τη δολοφονία.

«Είδα να έχουν περικυκλώσει τον Παύλο και να τον χτυπάνε, μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, το ίδιο που είχαμε δει και πριν λίγο, είμαι σίγουρος ότι είναι το ίδιο, ασημί αμάξι, το ίδιο μοντέλο, το ίδιο σχήμα, την πρώτη φορά άκουσα τη φωνή του οδηγού και είδα ότι είχε μέσα και άλλα άτομα.

Το αμάξι μπήκε μέσα με τη μούρη, βγήκε και πήγε κατευθείαν στον Παύλο, εμάς μας είχαν αφήσει σκεφτείτε, δεν ασχολούνταν μαζί μας, 4 άτομα ήταν πάνω στον Παύλο, ο οδηγός κατευθύνεται προς τον Παύλο, τα 4 άτομα άνοιξαν τον κύκλο, δεν έφυγαν, τον Παύλο τον είχα πλάτη, είδα να έρχεται μπροστά του ο οδηγός και ήταν σαν να του έδωσε μπουνιά στο στήθος και σαν να έσκυψε ο Παύλος τους ώμους μπροστά και μετά γύρισε προς το μέρος μας, σήκωσε την μπλούζα του και είπε με μαχαίρωσε το μουνόπ@νο.

Ο οδηγός πήγε να μπει στο αμάξι, δεν τον είδα να μπαίνει, είδα ότι πήγε να ανοίξει την πόρτα».

Η αστυνομία παρούσα αλλά αμέτοχη

Πρόεδρος: Οι αστυνομικοί;

Κοντονικόλας: Ήταν δυο λίγο πιο αριστερά από τον Παύλο

Πρόεδρος: Τι έκαναν;

Κοντονικόλας: Δεν είδα να κάνουν κάτι, δεν έκαναν τίποτα, κοιτούσαν…

Πρόεδρος: Δεν έκαναν τίποτα;

Κοντονικόλας: Δεν είδα να κάνουν κάτι….β

Πρόεδρος: Δεν είδατε να μπαίνουν στη μέση να τους χωρίσει, απομάκρυναν τον έναν από τον άλλο; είδατε κάτι τέτοιο;

Κοντονικόλας: Όχι, όχι…δεν είδα κάτι τέτοιο

Το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη που θα συνεχιστεί η κατάθεση του Κοντονικόλα με ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή και την υπεράσπιση. Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η κατάθεση και της αδελφής του κατηγορούμενου Γ. Ρουπακιά, Χρυσούλα Ρουπακιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα