Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην Αχαΐα – Κάηκε σπίτι στην Άρλα (εικόνες – video)

Εκκενώθηκε το χωριό ΆρλαΗ φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 16:30 το απόγευμα της ΔευτέραςΥψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

«Κρανίου τόπος» η Δυτική Αχαϊα μετά την πυρκαγιά που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας θέτοντας σε κίνδυνο τα χωριά Άρλα και Σανταμέρι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «οι πυροσβέστες έδωσαν κυριολεκτικά μάχη όλη

τη νύχτα, προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια στις κοινότητες ‘Αρλα, Τζάιλο και Ελαιοχώρι», για να προσθέσει ότι «τις προσπάθειες αυτές βοήθησε και το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή».

Όμως, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «από σήμερα το πρωί οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις» και αυτό, όπως είπε, «είναι κάτι που μας προβληματίζει».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και έτσι κατά τη διάρκεια της νύχτας η εικόνα έγινε καλύτερη, ενώ τα τρία εναέρια μέσα ξεκίνησαν ρίψεις από νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Στο σημείο από χθες επιχειρούν 32 οχήματα της Πυροσβεστικής με 62 άνδρες και 42 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι χθες βράδυ, επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα και ένα καναντέρ.

Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει καεί ένα σπίτι, καθώς και ποιμνιοστάσια.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν προκληθεί ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης.

Εκκενώθηκε η κοινότητα Άρλα

Σε μεγάλο κίνδυνο βρέθηκε το χωριό Άρλα όπου οι φλόγες έφτασαν κοντά στα σπίτια. Παρόλα αυτά, οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικές και το γεγονός ότι άλλαξε η φορά του ανέμου απομάκρυνε τον κίνδυνο. Ωστόσο, το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 9:00, οι ηλικιωμένοι του χωριού μεταφέρθηκαν στα Ζησιμαίικα με λεωφορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τρεις εθελοντές δασοπυροσβέστες βρέθηκαν σε κίνδυνο καθώς εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, αλλά κατάφεραν να βγουν σώοι και αβλαβείς από την κόλαση φωτιάς.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν εντολή χθες το απόγευμα να διακόψουν την κυκλοφορία σε Κάτω Αχαΐα και Ζησιμαίικα, επειδή οι φλόγες προχωρούσαν απειλητικά προς το δρόμο.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Για ακόμη μία ημέρα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, είναι υψηλός ο κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κομοτηνής, Έβρου, Χανιών, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και τη νήσο Κύθηρα.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 75 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η κατάσταση στις υπόλοιπες έχει ως εξής: Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες σε δασική έκταση στο Σουλάριο, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και στην περιοχή Πολύλοφο – Σαντομέρι Αχαΐας.

Πηγή φωτογραφιών: patrastimes.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα