Λύθηκε η εμπλοκή στον χώρο φιλοξενίας στο Κυψελοχώρι

Με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και σε κλίμα έντασης λύθηκε τελικά η εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί από χθες στην προσωρινή ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών, όταν 130 Αφγανοί μετανάστες που μεταφέρθηκαν εκεί με πέντε λεωφορεία από τη δομή του Κουτσοχέρου αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία, επειδή δεν τους άρεσαν οι εκεί συνθήκες διαβίωσης.

Όπως είναι γνωστό, η δομή

φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, στην οποία μέχρι χθες το πρωί -πριν από τη μεταφορά των 130 Αφγανών– βρίσκονταν συνολικά 619 άτομα (εκ των οποίων τα 317 ανήλικοι)- εκκενώνεται προσωρινά, προκειμένου εκεί να εγκατασταθούν 200 κλιματιζόμενοι οικίσκοι και οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν επί δίμηνο.

Παρά τις διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν, από χθες το μεσημέρι μέχρι και σήμερα, με τους 130 Αφγανούς που μεταφέρθηκαν στο Κυψελοχώρι δεν έγινε κατορθωτό να επέλθει συμφωνία. Οι Αφγανοί μετανάστες ζητούσαν από χθες διαβεβαιώσεις, ότι η παραμονή τους στο Κυψελοχώρι θα είναι όντως προσωρινή και ότι εν συνεχεία θα μεταφερθούν σε δομή, η οποία θα έχει οικίσκους.

Στη βάση αυτού του αιτήματος και αφού και το βράδυ παρέμειναν στα λεωφορεία, αρνούμενοι να μπουν στον νέο καταυλισμό, τους προτάθηκε από το Κεντρικό Συντονιστικό να μείνουν επί 20ημερο στη συγκεκριμένη δομή και εν συνεχεία να μεταφερθούν στα Τρίκαλα, στη δομή φιλοξενίας που δημιουργείται στο πρώην σούπερ-μάρκετ «Ατλάντικ», όπου προβλέπεται να υπάρχουν οικίσκοι. Αν και εκπρόσωποί τους ταξίδεψαν το πρωί μέχρι τα Τρίκαλα προκειμένου να δουν τις εκεί εγκαταστάσεις, ωστόσο, τελικά, επιστρέφοντας δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συμφωνία, οπότε με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, που εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή, αποβιβάστηκαν από τα λεωφορεία και μπήκαν στο νέο καταυλισμό.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η μεταφορά των υπολοίπων 289 Αφγανών μεταναστών -κατά κύριο λόγο- που βρίσκονται στο Κουτσόχερο, οι οποίοι χθες έχοντας ειδοποιηθεί από τους ομοεθνείς τους που είχαν μεταφερθεί στο Κυψελοχώρι αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να οδηγηθούν εκεί.

Εκκρεμεί, επίσης, η μεταφορά των 179 Σύριων προσφύγων από το Κουτσόχερο σε δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, προκειμένου να επανέλθουν στο Κουτσόχερο, όταν θα έχουν αναπτυχθεί οι οικίσκοι. Αίτημα που έχουν υποβάλει και οι ίδιοι εγγράφως στο τοπικό συντονιστικό και το οποίο έγινε αποδεκτό, καθώς: στο Μνημόνιο Κατανόησης, με το οποίο συμφωνήθηκε η κατασκευή αρχικά ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο «Στρατόπεδο Ευθυμιοπούλου» στην περιοχή Κουτσόχερου του νομού Λάρισας, από την Ερυθρά Ημισέληνο, τέθηκε ως προϋπόθεση να εγκατασταθούν Σύροι πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα