Λάκης Λαζόπουλος: Ποτέ μου δεν διάβασα τις κριτικές (video)

Αφοσιωμένος και αφιερωμένος στη θεατρική παράσταση που «σπάει» τα ταμεία σε όλη τη χώρα, το «Α-πε-λπι-σί-το», είναι το τελευταίο διάστημα ο Λάκης Λαζόπουλος χωρίς να κοιτά σε καμία περίπτωση τις κριτικές και τα σχόλια, τα οποία πολλές φορές είναι ελεγχόμενα. Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της θεατρικής παράστασης, έχοντας δίπλα του τη συμπρωταγωνίστριά του, Σοφία Φιλιππίδου, μίλησε στην εκπομπή «Όλα Καλά» στο Μακεδονία TV για τον Γιάννη Σμαραγδή και την απόφασή

του να κινηθεί νομικά για τις κριτικές που γράφτηκαν για τη νέα του ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, για τη λογοκρισία, το διαδίκτυο και το ενδεχόμενο να τον δούμε σε κάποιο κανάλι.

Αναλυτικά, τα όσα είπε:

«Επειδή μεγάλωσα στη Λάρισα και κουβαλάω επαρχία, ζω και περνάω καλύτερα σε πόλη που δεν έχει χάσει τις διαστάσεις της. Στην Αθήνα έρχονται όλοι σαν εν δυνάμει κριτικοί. Το κοινό της Θεσσαλονίκης δεν έχει δηλητηριαστεί, ενώ της Αθήνας είναι δηλητηριασμένο. Γιατί δηλητηριάζεσαι και πνευματικά. Τα πράγματα είναι πολύ ελεγχόμενα ακόμα και τα σχόλια που θα μπεις να δεις είναι εγκάθετα. Υπάρχουν ομάδες στημένες μέσα σε διάφορα δημοσιογραφικά γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά». Ενώ όπως είπε δεν διαβάζει ποτέ τις κριτικές για τις δουλειές του: «Ποτέ μου δεν διάβασα κριτικές».

Η συζήτηση πέρασε στον καλό φίλο του ηθοποιού, Γιάννη Σμαραγδή και στην απόφασή του να κινηθεί νομικά για τις κριτικές που γράφτηκαν για τη νέα του ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. «Δεν έχω μιλήσει μαζί του και να πω τα εξής. Δεν έχω προλάβει να δω την ταινία, δεν έχω διαβάσει καμία κριτική γιατί δεν διάβαζα ποτέ. Ο Γιάννης πιέζεται συναισθηματικά και τρέχει με αγώνα προσωπικό να βρει αυτά τα χρήματα για να γίνει η ταινία. Εξοντώνει τον εαυτό του, πουλάει τα αυτοκίνητά του, τα πάντα, περπατάει με τα πόδια στην Αθήνα για να φτιάξει μια ταινία και ξέρει τι περνάει και δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το δηλητήριο. Υπάρχουν κριτικοί κινηματογράφου που είναι στο payroll των εταιριών παραγωγής. Υπάρχει μία πνευματική δηλητηρίαση. Εγώ είμαι αρνητικός στο να κάνει ο Γιάννης οποιαδήποτε αγωγή σε οποιονδήποτε και του το λέω φιλικά. Είμαι αρνητικός στις αγωγές, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά να μην τα παίρνει προσωπικά. Πιστεύω ότι αυτά που λένε οι κριτικοί είναι δικά τους δηλητήρια. Αρχίζει να υπερτερεί η αισθητική έναντι της ουσίας».

Μετά από τόσα χρόνια πετυχημένης πορείας στον χώρο ρωτήθηκε αν έχει βγάλει χρήματα. «Ζω σε ένα σπίτι 40 τετραγωνικά. Ασφαλώς κι έχω βγάλει χρήματα».

Ρωτήθηκε επίσης αν στράφηκε αυτή την περίοδο στο θέατρο για να μην υπάρχει λογοκρισία όπως πιθανόν να δέχτηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς. «Δεν είχα καμία λογοκρισία, ούτε στο Mega, ούτε στον Alpha. Ποτέ μου! Κι αυτό ήταν κάτι που ήταν δεδομένο. Κι όπου και αν συνεργαστώ, αν θα ξαναείμαι στην τηλεόραση, είναι σίγουρο ότι αυτό θα έχει διασφαλιστεί. Πιέσεις γύρω γύρω υπήρχαν, τηλεφωνήματα υπήρχαν και χειρότερα υπήρχαν, αλλά δεν κόπηκε κάτι από αυτά που ήθελα να πω. Ό,τι είπα, το πλήρωσα».

Την απογοήτευσή του για την εικόνα του διαδικτύου εξέφρασε και δικαιολόγησε το γιατί. «Πιστεύω ότι στο διαδίκτυο σήμερα λειτουργούν ηλεκτρονικές συμμορίες και από την ώρα που δεν βγαίνει κανείς να τις ξεκαθαρίσει, δεν έχω κανένα λόγο να συμμετέχω σε αυτό. Όταν διατυπώνει κάποιος μία άποψη προοδευτική υπάρχουν χίλιοι να του επιτεθούν και να τον φοβίσουν να ξαναγράψει. Αν μπει κάποιος να διαβάσει τα σχόλια που υπάρχουν στο διαδίκτυο θα νομίζει ότι υπάρχει χούντα στην Ελλάδα. Τόσο παρακράτος και τόσο ακροδεξιές νοοτροπίες δεν τις έχω ξαναδεί. Οι εφημερίδες έχασαν την αλήθεια τους».

Αποκάλυψε επίσης τα τηλεοπτικά του σχέδια και ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει με κάποιο κανάλι.

«Δεν θέλω να κάνω πολλή τηλεόραση, θέλω να είναι περιορισμένη αν μπω στη διαδικασία ενός live που θα το ήθελα αργότερα όχι τώρα θα έπρεπε να κάνω πολλή τηλεόραση ενώ θέλω να κάνω 10 επεισόδια. Δηλαδή θα ήθελα να γυρίσω μία σειρά. Το “Θεέ μου τι σου κάναμε” έχω κάνει πρόταση να το κάνω και να κάνω και live προγράμματα, πιο περιορισμένα, πιο event. Δεν έχω συμφωνήσει τίποτα με κανένα κανάλι».

Στα κείμενά του υπάρχει αυτοσαρκασμός και εξήγησε ότι σαν άνθρωπος κάνει πολλές φορές την αυτοκριτική του.

«Τον έχω τον αυτοσαρκασμό και την αυτοκριτική. Ο καθένας θέλει στο κεφάλι του να τα λέω εγώ με τον τρόπο που θέλουν αυτοί να τα πάρουν και κάθε φορά που προσπαθούν να μου αρπάξουν λόγια που δεν θέλω να πω που δεν τα έχει το μυαλό μου και δεν τα έχει η ψυχή μου μέσα, δεν θέλω να τα δώσω. Είναι άλλο πράγμα το έργο και ο ρόλος και άλλο πράγμα εγώ να το ξεκαθαρίσουμε».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην απώλεια της μητέρας του και το πόσο του έχει «στοιχίσει» ο χαμός της.

«Η μητέρα μου πάντα με καθοδηγούσε με τον τρόπο της και πάντα μου έδινε και το θάρρος και να αμύνομαι και να διεκδικώ αυτό που πιστεύω. Όταν χάνεις λογικά, φυσιολογικά, στα πλαίσια του χρόνου, στα πλαίσια της φθοράς, στα πλαίσια αυτά που όλοι ξέρουμε, που δεν υπάρχει καμία έκπληξη, μόλο ταύτα η απώλεια δημιουργεί τριγμούς εσωτερικούς. Εγώ θύμωσα, αλλά ήταν ένας θυμός αυτουνού που χάνει τη μητέρα του».

Πηγή βίντεο: Όλα καλά

Keywords
Τυχαία Θέματα