Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει ειδική συμφωνία με την Ελλάδα όμως μια συμφωνία για το χρέος είναι πιθανή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει το καλύτερο για μια συμφωνία σχετικά με τη δανειοδότηση της Ελλάδας όμως δεν μπορεί να υποχωρήσεις στις αρχές του, δεν μπορεί να συμβιβάσει τις αρχές του και να κάνει εξαιρέσεις για τη χώρα, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

τη Δευτέρα.

Όπως είπε η ίδια, όμως, μια μείωση του χρέους της Ελλάδας είναι πιθανή χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να χρειαστεί να προχωρήσουν σε διαγραφή των δανείων τους, ένα ζήτημα που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους πιστωτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε το σαββατοκύριακο πως το πρόγραμμα είναι σε «τρεμάμενο έδαφος» εξαιτίας του ΔΝΤ και της απροθυμίας του να αποσαφηνίσει το ρόλο του, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι δεν έχει το «θάρρος της γνώμης του» και διατυπώνει «νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα».

Σε συνέντευξή της στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ντουμπάι, η Λαγκάρντ απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι το Ταμείο επιχειρεί να επιλύσει την κατάσταση όμως έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.

«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, όμως μπορούμε να το κάνουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι δίκαιοι. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να να κάνουμε μια συμφωνία που ευνοεί μια χώρα επειδή πρόκειται για αυτή τη χώρα».

Ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που ισχύουν για όλες τις χώρες επειδή δανείζουμε χρήματα σε όλη τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα, η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι οι επίσημοι δανειστές μπορούν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς κούρεμα, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα